Αν σε κάτι χρησίμευσε στον Αλέξη Τσίπρα η συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία –πέρα από μια επιχείρηση να υποστηρίξει ότι οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, να πει ότι «όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση οι καταστηματάρχες στην Αθήνα είχαν τέσσερα χρόνια να δουν επεισόδια» και πέρα βεβαίως από μια άτσαλη χρήση αγγλικών με την αναφορά στο κίνημα «αϊ καν μπρεθ» στις ΗΠΑ– ήταν ότι και επίσημα πια επεδίωξε όχι απλά να εμφανιστεί ο ίδιος ως εκπρόσωπος της λεγόμενης «δημοκρατικής παράταξης» αλλά και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ.
Ηταν σε ένα σημείο της δευτερολογίας του, που ο κ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συκοφαντεί όταν συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Κουφοντίνα –ως γνωστόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κρίνει σκόπιμο να παρέμβει υπέρ των αιτημάτων του αρχιεκτελεστή της 17Ν να επιλέξει σε ποια φυλακή θα εκτίσει την ποινή του.
Το ενδιαφέρον δεν ήταν τα όσα είπε επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας, αλλά η επιχείρηση διασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Απευθυνόμενος λοιπόν στον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:
«Ανεβήκατε για άλλη μια φορά σε αυτό εδώ το βήμα με στόχο να διχάσετε, με στόχο να κατατάξετε… μια παράταξη που όχι μόνο κυβέρνησε τη χώρα τεσσέραμισι χρόνια, όχι μόνο πήρε το 32% του ελληνικού στις τελευταίες εκλογές, αλλά μια παράταξη που έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία. Και θα έπρεπε τουλάχιστον αυτή την ιστορία να τη σέβεστε –όχι εμένα, εγώ την εκπροσωπώ, κάποια στιγμή θα την εκπροσωπήσει κάποιος άλλος, έτσι γίνεται. Αλλά ήρθατε εδώ, με έναν διχαστικό λόγο, απέναντι στην δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου που έχει βαθιές ρίζες και ιστορία. Και αυτό θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Διότι αυτή η παράταξη έχει αγώνες για την ελευθερία για τη δημοκρατία με ανοιχτό το πρόσωπο όχι με κουκούλες», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει λίγο έπειτα:
«Θέλω να πω ευθύς εξαρχής ότι σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη, την κυρία Μπακογιάννη, ακόμα και όταν μας ασκεί άδικη κριτική. Αλλά αυτό θα πρέπει να σταματήσει από εσάς κύριε Μητσοτάκη που έχετε ευθύνη είστε Πρωθυπουργός… Να σταματήσετε να ταυτίζετε όλους όσους έχουν αγωνία για το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα, όλους όσοι δεν θέλουν να γίνει ήρωας ένας τρομοκράτης δολοφόνος πεθαίνοντας από απεργία πείνας σε μια φυλακή με ό,τι κινδύνους έχει αυτό… (…) Γιατί διαρκώς εργαλειοποιείτε;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και ακολούθησε το εξής εντυπωσιακό.
Κάνοντας μια βουτιά στο παρελθόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει μια μακριά ιστορία ως παράταξη» στη σύνδεση των πολιτικών της αντιπάλων με την 17Ν, περιγράφοντας από το βήμα της Βουλής πια το ΠΑΣΟΚ ως πρόγονο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θυμίζω τι έγραφαν οι εφημερίδες της παράταξής σας το 1988-89: “Χτύπησε η πασοκική 17Ν” στη δολοφονία Μπακογιάννη, “Στο ΠΑΣΟΚ ο εκτελεστής”, “Ολοι δείχνουν ΠΑΣΟΚ”, “Φίλοι του Λαλιώτη οι τρομοκράτες”. Αυτή είναι η παράδοσή σας, να θέλετε να σπιλώνετε, να συκοφαντείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. να εργαλειοποιείτε μια υπόθεση δημοκρατίας που έχει καταδικάσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ, τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά επέλεξε να ξεχάσει ότι αυτά για το ΠΑΣΟΚ και τη 17Ν τα έλεγε και ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο δεν είχε πρόβλημα να συγκυβερνήσει επί τέσσερα χρόνια. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η απροκάλυπτη προσπάθειά του να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός επίγονος του ΠΑΣΟΚ (και ο ίδιος προφανώς ως διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου), προκάλεσε αίσθηση. Και την αντίδραση των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής.
Αντίδραση που δεν μπορούσε να έρθει από τη Βουλή καθώς επρόκειτο για μονομαχία και άρα δεν υπήρχε η δυνατότητα παρέμβασης της Φώφης Γεννηματά, ήρθε όμως από τα social media. Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, διεκδικεί την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ.
Πρέπει με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Α.Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης.
Δεν ανήκει σε αυτήν.
Δεν πιστεύει στα ιδανικά της. pic.twitter.com/N5zqP90Wy4— Andreas Loverdos (@a_loverdos) March 12, 2021
Από την πλευρά της, η κυρία Γεννηματά άσκησε γενικά κριτική για τη συζήτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πολιτική ηγεσία» που «δεν αξίζει στον ελληνικό λαό».
«Σήμερα μια από τα ίδια. Μητσοτάκης και Τσίπρας, χέρι χέρι, στην επιχείρηση διχασμού, τροφοδότησαν με μίσος την ελληνική κοινωνία. Για τα πραγματικά προβλήματα δεν ακούσαμε τίποτα. Αυτή η πολιτική ηγεσία δεν αξίζει στον ελληνικό λαό. Αγνοήστε τους», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News