381
Tεθωρακισμένο μικτής περιπόλου στην ευρωπαϊκή πλευρά των συνόρων, στις Καστανιές | Reuters / Florion Goga

Χάνουν (πάλι) την ψυχραιμία τους οι Τούρκοι στον Εβρο: πυρά κατά Γερμανών της Frontex

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 09:34
Tεθωρακισμένο μικτής περιπόλου στην ευρωπαϊκή πλευρά των συνόρων, στις Καστανιές
|Reuters / Florion Goga

Χάνουν (πάλι) την ψυχραιμία τους οι Τούρκοι στον Εβρο: πυρά κατά Γερμανών της Frontex

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 09:34

H ύψωση του νέου φράχτη στον Εβρο και η ενίσχυση του υφιστάμενου σε συνδυασμό με τις αυξημένες τον τελευταίο καιρό περιπολίες των ελληνικών δυνάμεων με τη συνδρομή της Frontex φαίνεται ότι προκαλούν ξανά εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Τον έντονο αυτόν εκνευρισμό των Τούρκων ήρθε να επιβεβαιώσει ένα ακόμα επεισόδιο, τα ξημερώματα της Κυριακής, με τουρκικά πυρά κατά περιπολικού της Frontex.

Στο σημείο του επεισοδίου περιπολούσε μικτή περίπολος της Frontex με τη συμμετοχή γερμανών αστυνομικών. Σχετική επιβεβαίωση υπήρξε και από πηγή της Κομισιόν που δήλωσε ότι «πράγματι υπήρξαν περιστατικά με πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά στον αέρα και ότι η έντονη παρουσία των δυνάμεων της Frontex στον Εβρο φαίνεται πως έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά».

Ο  ανταποκριτής του Open στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, έκανε λόγο και για άλλα παρόμοια επεισόδια, ενώ ήδη εστάλη στην Κομισιόν επιστολή του διοικητή της Frontex στην οποία αναφέρεται ότι οι δυνάμεις στον Εβρο είναι σε αυξημένη επιφυλακή και ότι η εντολή που έχει δοθεί είναι να φορούν όλοι αλεξίσφαιρα.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», είχε προηγηθεί ένα ακόμα επεισόδιο, την Παρασκευή 5 Μαρτίου, στην περιοχή του Τυχερού. Τούρκοι στρατιώτες, μόλις αντελήφθησαν την παρουσία περιπόλου στην ελληνική πλευρά των συνόρων, έστρεψαν τα φώτα πάνω της και πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν αργότερα στις επίσημες αναφορές τους οι ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ακουγόταν από ηχείο ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας.

Το θέμα, όπως προαναφέρθηκε, έφτασε μέσω του επικεφαλής του Frontex στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.. Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον και τη γενική διευθύντρια Μετανάστευσης Μονίκ Παριά, ο διοικητής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, επισημαίνει τα αυξημένα περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Διευκρινίζει πως, κατόπιν εντολών του, όλοι όσοι περιπολούν στην περιοχή έλαβαν εντολή να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και καταλήγει διευκρινίζοντας ότι θα ενημερώνει για κάθε τυχόν αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Διαπιστώθηκε εξάλλου ότι τα  δύο περιστατικά καταγράφηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο και ότι εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουν υπάρξει παρόμοια φαινόμενα κατά μήκος της μεθορίου. «Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για κάποια κεντρική στρατηγική επιλογή της Τουρκίας, αλλά για τοπική πρωτοβουλία των στελεχών του τουρκικού στρατού που βρίσκονται στο σημείο», δήλωσε στην «Καθημερινή» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...