346
|

Σούπερ επιτυχία το ομόλογο της ΔΕΗ με προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ!

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 11:59

Σούπερ επιτυχία το ομόλογο της ΔΕΗ με προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ!

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 11:59

Σε success story εξελίσσεται η πρώτη μετά από επτά χρόνια, έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές με το «πράσινο» ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond).

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η έκδοση υπερκαλύφθηκε έξι φορές, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ που στόχευε να αντλήσει η εισηγμένη. Μετά την έντονη αυτή επενδυτική ζήτηση η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο να αντλήσει 600 με 650 εκατ. ευρώ, από τον αρχικό προγραμματισμό των €500 εκατ.

Σημειώνεται επίσης ότι περίπου το 70% των προσφορών προέρχεται από ξένα funds, ενώ το επιτόκιο δείχνει να οριστικοποιείται στην περιοχή του 4%.

Τα αρχικό επιτόκιο της έκδοσης είχε διαμορφωθεί την Τετάρτη στο 4% με 4,25% για να υποχωρήσει στο 4% (3,875% με 4,125%). Το τελικό pricing αναμενόταν  μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών (στις 14.00 ώρα Ελλάδος)

Το ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond) της ΔΕΗ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων βιωσιμότητας. Η δέσμευση της Επιχείρησης είναι να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2022, από το 2019 (έτος βάσης).

Όπως έχει ανακοινωθεί, τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της εισηγμένης στους επενδυτές κατά το roadshow των προηγούμενων ημερών τα 500 εκατ. ευρώ που αντλούνται από τη σημερινή έκδοση του ομολόγου θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη μερική αποπληρωμή ενός από τα κοινοπρακτικά δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες (συνόλου 1,036 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι το υπόλοιπο στα 936 εκατ. ευρώ)
  • 200 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην πλήρη αποπληρωμή ενός δεύτερου δανείου της ΔΕΗ προς τις ελληνικές τράπεζες
  • 183 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε γενικούς σκοπούς της εταιρείας
  • 17 εκατ. ευρώ που απομένουν θα αφορούν την πληρωμή προμηθειών και άλλους κόστους συναλλαγών

Σημειώνεται τέλος ότι το ομόλογο “αειφορίας” της ΔΕΗ είναι τύπου 5NC2, δηλαδή 5ετούς διάρκειας με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 2 έτη, έχει αξιολόγηση B και BB- από τους οίκους S&P και Fitch αντίστοιχα, ενώ θα διαπραγματεύεται στην αγορά του Δουβλίνου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...