420
Ποιος θα πίστευε ότι από τα φυλλαράκια της πανέμορφης και ντελικάτης ζίνιας θα μπορούσε να παραχθεί ξύλο για κατασκευή επίπλων; Η επιστήμη του 2021 το έκανε πραγματικότητα | Shutterstock

Τα επόμενα έπιπλα μας θα είναι από ξύλο εργαστηρίου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 18:20
Ποιος θα πίστευε ότι από τα φυλλαράκια της πανέμορφης και ντελικάτης ζίνιας θα μπορούσε να παραχθεί ξύλο για κατασκευή επίπλων; Η επιστήμη του 2021 το έκανε πραγματικότητα
|Shutterstock

Τα επόμενα έπιπλα μας θα είναι από ξύλο εργαστηρίου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 18:20

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, του περίφημου ΜΙΤ, προσπαθούν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο κάποια είδη ξύλου τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή επίπλων. Οπως είναι ευνόητο η παραγωγή ενός τέτοιου ξύλου θα περιορίσει την χρήση του φυσικού και την καταστροφή των δέντρων για αυτό τον σκοπό.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, οι ερευνητές δημιουργούν ξύλο χρησιμοποιώντας ένα τζελ προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης με το οποίο φτιάχνουν ένα εκμαγείο στο οποίο τοποθετούν κύτταρα φυτών. Τα κύτταρα αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν τελικά ένα κομμάτι ξύλου. Το εκμαγείο διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με το σχήμα που θέλει ο κατασκευαστής να έχει το κομμάτι του ξύλου που φτιάχνει.

Ο στόχος

Στην πρώτη φάση των πειραμάτων οι ερευνητές χρησιμοποιούν κύτταρα από τα φύλλα του φυτού ζίνια, ενός καλλωπιστικού φυτού με ποικιλία χρωμάτων. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού δείχνουν ότι η μέθοδος λειτουργεί. Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση φυτών τα κύτταρα των οποίων θα μπορούν να εξελιχθούν σε ολοένα και μεγαλύτερα σε μέγεθος κομμάτια ξύλου. Τελικός στόχος είναι να μην παράγεται απλά ένα κομμάτι ξύλου αλλά από το εκμαγείο να βγαίνει ένα ολοκληρωμένο έπιπλο.

«Η δημιουργία εργαστηριακά ενός επίπλου όπως ένα τραπεζάκι του καφέ θα είναι σχετικά αργή, μπορεί να πάρει μερικούς μήνες. Ομως η ανάπτυξη ενός δέντρου για να πάρουμε το ξύλο του χρειάζεται τουλάχιστον 20 έτη. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ένα επίτευγμα που θα προσφέρει οφέλη αλλά ξέρω ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να το πετύχουμε. Πρόκειται για ένα σπουδαίο όραμα και είμαστε κάποιοι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν στην υλοποίηση του. Ελπίζω να προχωρήσουμε με τρόπο τέτοιο ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και σε άλλους ώστε να εμπλακούν σε αυτό το εγχείρημα και να καταφέρουμε να το πραγματοποιήσουμε» δηλώνει η Ασλει Μπέκγουιθ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία εκτιμά ότι θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία για να δούμε τα πρώτα έπιπλα κατασκευασμένα από εργαστηριακό ξύλο.

Ομως όπως έχει συμβεί και σε άλλους τομείς η συγκεκριμένη ή κάποια άλλη παρόμοια τεχνολογία μπορεί να παρουσιάσει ραγδαία βήματα προόδου και η παραγωγή εργαστηριακού ξύλου να κάνει την εμφάνιση του πολύ νωρίτερα.

Η ταχύτητα της τεχνολογίας

Πριν από λίγες εβδομάδες ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk ανακοίνωσε ότι το 2023 θα ξεκινήσει δρομολόγια ένα φορτηγό πλοίο της εταιρείας που θα λειτουργεί με βιοκαύσιμα και θα παράγει μηδενικούς ρύπους ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το πλοίο αυτό να είναι έτοιμο το 2030. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί εξελίχθηκε τόσο γρήγορα που μείωσε δραστικά τον χρόνο κατασκευής του πλοίου. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του τεχνητού ξύλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...