Ποιος τύπος γυναίκας ενσαρκώνει σήμερα τη Μαριάν, το γαλλικό σύμβολο του τριπτύχου της «ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης»; Πολλές και διάφορες. Χωρίς κοινή καταγωγή και χωρίς την ίδια θρησκεία. Χωρίς το ίδιο χρώμα δέρματος. Μπορεί να είναι βέρες Παριζιάνες, μπορεί και από το Τζιμπουτί.
Επειδή η Γαλλική Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα «ιδιωτικά ζητήματα», όπως λέει, αλλά για την ουσία: λοιπόν, Μαριάν για το σύγχρονο γαλλικό κράτος είναι όποια γυναίκα ενστερνίζεται τις δημοκρατικές αξίες του γαλλικού κράτους.
Μάλιστα οι Γάλλοι δεν θέλουν να ακούν καν για «πολυπολιτισμική» Γαλλία, όπως επιβάλλει το πολιτικό main stream στην αγγλοσαξονική Δύση, επειδή η λέξη από μόνη της παραπέμπει στην υπεράσπιση και στη δικαίωση της αρχικής ταυτότητας κάποιου.
Οι Γάλλοι το έχουν ξεπεράσει και αυτό: οι ρίζες κάθε πολίτη και η θρησκεία του είναι άσχετα πράγματα με τη Γαλλική Δημοκρατία, λένε, ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα, το μόνο που αξίζει είναι οι αξίες της δημοκρατίας.
Ετσι η υπουργός Ιθαγενείας της κυβέρνησης Μακρόν, η Μαρλέν Σκιαπά, την περασμένη Πέμπτη εγκαινίασε έκθεση στην πλατεία Πάνθεον, με στόχο την προώθηση της «ποικιλομορφίας των γυναικών».
Μία επιτροπή που συνέστησαν η ιστορικός Ελιζαμπέτ Μπατιντέρ, ο κομίστας Ξαβιέ Γκορς (προσφάτως αποπεμφθείς από τον όμιλο Le Monde για σκίτσα που αντιμετώπισαν με ελαφρότητα ένα σκάνδαλο παιδεραστίας), η δημοσιογράφος Σονιά Μαμπρούκ και η ηθοποιός Ρασέλ Χαν επέλεξε 109 γυναίκες που αντιπροσωπεύουν τη μοντέρνα Μαριάν. Οι φωτογραφίες τους θα εκτίθενται στον προαύλιο χώρο του κτίσματος του Καρτιέ Λατέν μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Τα επαγγέλματά τους είναι διάφορα: καλλιτέχνιδες, αθλήτριες, αστυνομικίνες, νοσοκόμες, γιατρίνες, νοικοκυρές, κ.λπ. Τη μορφή της Μαριάν στο παρελθόν έχουν πάρει τα πρόσωπα της Μπριζίτ Μπαρντό και της Κατρίν Ντενέβ, αλλά σήμερα παίρνουν πρόσωπα που έχουν ξενικά, μη γαλλικά ονόματα, και ασφαλώς ο καθολικισμός δεν είναι η θρησκεία τους.
Μεταξύ των 109 υπάρχουν πολιτογραφημένες Γαλλίδες που αποτελούν το νέο αίμα της δημοκρατίας, όπως η Αφρικανή Σαλί Ντιόπ λόγου χάρη, φεμινίστριες και άτομα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News