277
Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ με την κόρη της | Karl Brandt/Courtesy of Free Nazanin campaign

Ιράν: Ελεύθερη έπειτα από 5 χρόνια η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2021, 15:00
Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ με την κόρη της
|Karl Brandt/Courtesy of Free Nazanin campaign

Ιράν: Ελεύθερη έπειτα από 5 χρόνια η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2021, 15:00

Το Ιράν άφησε ελεύθερη τη Βρετανοϊρανή εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της, Χοτζάτ Κερμανί, στον ιρανικό ιστότοπο Emtedad, έπειτα από πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή του ιερατικού κατεστημένου.

Την απελευθέρωση της Βρετανοϊρανής Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ έπειτα από πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή του ιερατικού κατεστημένου ανακοίνωσε ο δικηγόρος της, Χοτζάτ Κερμανί, στον ιρανικό ιστότοπο Emtedad.

«Ελαβε χάρη από τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας πέρυσι, αλλά πέρασε τον τελευταίο χρόνο της ποινής της σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικά δεσμά στα πόδια. Τώρα έχουν αφαιρεθεί. Εχει αφεθεί ελεύθερη», δήλωσε ο Κερμανί.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Ζαγαρί-Ράτκλιφ επιτρέπεται να φύγει από τη χώρα. Ο δικηγόρος της δήλωσε πως «στο παράρτημα 15 του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης είναι προγραμματισμένη ακρόαση για μια δεύτερη υπόθεση εναντίον της Ζαγαρί».

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, υπεύθυνη έργου στο ίδρυμα Thomson Reuters, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016 ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Βρετανία με την κόρη της έπειτα από μια οικογενειακή επίσκεψη.

Καταδικάστηκε αργότερα σε φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή του ιερατικού κατεστημένου στο Ιράν. Η οικογένειά της και το TRF, μια φιλανθρωπική οργάνωση που λειτουργεί ανεξάρτητα από την εταιρία ΜΜΕ Thomson Reuters και τη θυγατρική της Reuters, αρνούνται την κατηγορία.

Αποφυλακίστηκε πέρυσι τον Μάρτιο και τέθηκε υπό κατ΄ οίκον περιορισμό στην Τεχεράνη, λόγω ανησυχιών για εξάπλωση της COVID-19 στις φυλακές του Ιράν.

Η αντίδραση του Λονδίνου

«Καλωσορίζουμε την αφαίρεση του ηλεκτρονικού βραχιολιού από τον αστράγαλο της Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, αλλά το Ιράν εξακολουθεί να υποβάλλει την ίδια και την οικογένειά της σε ένα σκληρό και ανυπόφορο μαρτύριο», ανέφερε σε μια δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...