Τη διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, σε ένα κρίσιμο βήμα για την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA).
«Η EMA ξεκίνησε συνεχή μελέτη του Sputnik V, ενός εμβολίου για Covid-19 που αναπτύχθηκε από το εθνικό ρωσικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaley», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Παράλληλα, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει την ΕΕ με 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.
«Μετά την έγκριση από την ΕΜΑ, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο 2021», ανακοίνωσε ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF.
Ο ίδιος δήλωσε μετά την ανακοίνωση της ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι «η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική».
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
«Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik V στο χαρτοφυλάκιο των εμβολίων για την Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Πέμπτη.
Διευκρινίζεται ότι ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μόνο με εταιρείες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όχι όμως από την Κίνα και τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων, απειλούν να εκτροχιάσουν τον εμβολιαστικό σχεδιασμό σε διάφορες χώρες.
Για τον λόγο αυτό ορισμένοι από τους 27 κινούνται μεμονωμένα: η Πολωνία ζήτησε ήδη δόσεις από την Κίνα, η Σλοβακία παρήγγειλε 2 εκατ. δόσεις του Sputnik V από τη Ρωσία και η Ουγγαρία παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm (εδώ). Κανένα από αυτά τα εμβόλια δεν έχει εγκριθεί από την ΕΜΑ, όμως οι χώρες τα εγκρίνουν σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες και την οικονομία τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News