Πριν από τρία χρόνια η Amazon αποφάσισε να υλοποιήσει ένα νέο πρότζεκτ, αυτή τη φορά όχι στον εικονικό κόσμο του κυβερνοχώρου, αλλά στον πραγματικό. Ανοιξε στο Σιάτλ ένα μικρό κατάστημα πώλησης ειδών μαναβικής, στο οποίο απουσίαζαν τα ταμεία. Στο κατάστημα αυτό οι πελάτες έφευγαν αμέσως μετά την επιλογή των προϊόντων χωρίς να περιμένουν σε κάποια ουρά για να πληρώσουν. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η Amazon περνάει τον Ατλαντικό και ανοίγει ένα τέτοιο κατάστημα στην περιοχή Ιλινγκ στο Δυτικό Λονδίνο.
Κάθε προϊόν που μπαίνει στο καλάθι αναγνωρίζεται από αισθητήρες και χρεώνεται αυτόματα στον λογαριασμό που διατηρεί ο πελάτης στην Amazon για τις online αγορές του. Υπάρχουν περίπου 30 τέτοια καταστήματα της Amazon σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, τα οποία είναι πλέον κανονικά σούπερμαρκετ και όχι μόνο μανάβικα.
Το Amazon Fresh, όπως ονομάζεται το κατάστημα στο Λονδίνο, έχει έκταση 230 τετραγωνικών μέτρων. Οι πελάτες θα σκανάρουν στην είσοδο του καταστήματος με το κινητό τους τηλέφωνο ένα barcode για να ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτόματης χρέωσης. Στο κατάστημα, οι πελάτες, εκτός από είδη μαναβικής και τροφίμων, θα βρίσκουν και έτοιμα γεύματα, φρέσκα γλυκά και αρτοσκευάσματα. Θα πωλούνται ακόμη και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως eBooks.
Απόβαση στη Μάγχη;
Αυτή η κίνηση της Amazon έχει προκαλέσει προβληματισμό στον εμπορικό κόσμο πώλησης τροφίμων στην Βρετανία για δύο λόγους. Oπως είναι ευνόητο, δεν βλέπουν με καλό μάτι την είσοδο στη βρετανική αγορά ενός νέου παίκτη, με το μέγεθος και το οικονομικό εκτόπισμα της Amazon. Επιπλέον, δεν γνωρίζουν ακόμη τις οικονομικές παραμέτρους του εγχειρήματος, αν δηλαδή το κατάστημα και οι υπηρεσίες που προσφέρει θα φορολογούνται με καθεστώς παρόμοιο με τις ιντερνετικές υπηρεσίες της εταιρείας, οπότε τίθενται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Είναι ένα σημαντικό γεγονός για το λιανεμπόριο στη Βρετανία. Μπορεί να πρόκειται για ένα μόνο κατάστημα, αλλά είναι ένα κατάστημα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η οποία εισάγει τεχνολογία που δεν υπάρχει στη Βρετανία» δηλώνει ο Κλάιβ Μπλακ, αναλυτής λιανικού εμπορίου στη χρηματιστηριακή εταιρεία Shore Capital. «Δεν θα μου προκαλέσει καμία έκπληξη αν μέχρι το τέλος του έτους δούμε να ανοίγουν στη Βρετανία μερικά ακόμη σούπερμαρκετ της Amazon» εκτιμά η Μίγια Νάιτς, αναλύτρια λιανικού εμπορίου και συγγραφέας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News