Με τον Δημήτρη Κουφοντίνα να έχει μπει πλέον στην 54η ημέρα απεργίας πείνας και την πολιτική αντιπαράθεση να μαίνεται, μια ενδιαφέρουσα τάση αρχίζει να παρατηρείται εντός της κυβέρνησης. Σε ένα θέμα που «καίει», αρχίζουν πλέον και βγαίνουν μπροστά και αρκετοί μετριοπαθείς υπουργοί, αυτοί που, υπό άλλες προϋποθέσεις, μπορεί να απέφευγαν τον πολιτικό σχολιασμό γενικού ενδιαφέροντος και να έμεναν στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί, αν και ετοιμάζεται να πολιτευτεί στην Α’ Αθηνών στις επικείμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. «Είναι δομικά λανθασμένο η αξιωματική αντιπολίτευση να επενδύει πολιτικά σε αυτό το ζήτημα, γιατί έτσι ζητά ουσιαστικά την κάμψη των κανόνων του κράτους δικαίου. Η στάση αυτή κατά τη γνώμη μου ανοίγει μια κερκόπορτα νομιμοποίησης εκείνων που επιδιώκουν να πετύχουν μια φθορά των δημοκρατικών θεσμών συνολικά κι αποτελεί μια επένδυση στον διχασμό. Και αυτή είναι μια βαθιά επικίνδυνη επιλογή», σημείωσε χθες ο κ. Πιερρακάκης (Παραπολιτικά 90,1).
Συνέχισε λέγοντας ότι «η δημοκρατία ούτε εκδικείται ούτε εκβιάζεται ούτε είναι a la carte. Το ότι δεν εκδικείται το αποδεικνύει στα περίπου 47 χρόνια της Μεταπολίτευσης – και το τήρησε ακόμα και σε εκείνους που πήγαν να την καταλύσουν, ακόμα και σε εκείνους που είχαν το αίμα των παιδιών της στα χέρια τους. Iσως ειδικά σε αυτούς να είναι που το απόδειξε». Πρόσθεσε δε ότι «ακριβώς αυτό είναι το κεκτημένο που πρέπει όλοι μαζί να διαφυλάξουμε. Eνα κράτος δικαίου που δεν είναι α λα καρτ, ένα κράτος δικαίου το οποίο δεν αλλάζει τους κανόνες του εκβιαζόμενο με οποιονδήποτε τρόπο – γιατί οι κανόνες του υπάρχουν για να μας προστατεύουν, ειδικά τους πιο αδύναμους ανάμεσά μας».
Ετερη, άκρως ενδιαφέρουσα, παρέμβαση ήταν του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι στέκεται δίπλα «στους συγγενείς αυτών που δεν είχαν δικαίωμα επιλογής», όπως έγραψε στο Τwitter, ανεβάζοντας τη φωτογραφία του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τρομοκρατίας «Ως Εδώ». Εγκριτος νομικός και ο ίδιος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φρόντισε με μια διπλωματική τοποθέτηση να μπει και αυτός στην εξίσωση.
Στη χορεία των παρεμβάσεων μπήκε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, εκ των διαχρονικά μετριοπαθέστερων στελεχών της ΝΔ. «Αντί κάποιοι να πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει εξαίρεση για τον Κουφοντίνα, να τον πείσουν να σταματήσει την απεργία πείνας και να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει και να μην εκβιάζει την κυβέρνηση», είπε ο κ. Χατζηδάκης (ΣΚΑΪ 100,3), ενώ διερωτήθηκε: «Αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για τον Κουφοντίνα, εάν αύριο μεθαύριο για τον οποιονδήποτε λόγο κάνουν μια απεργία πείνας ο Ρουπακιάς και ο Μιχαλολιάκος, θα προτείνουν στην κυβέρνηση να υποχωρήσει και να παραβιάσει τη νομιμότητα;».
Σε αυτό το πλαίσιο, άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που τρέχουν για την υπόθεση Κουφοντίνα. Σε αυτές, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να υποστηρίζει ότι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να εφαρμόσει επιλεκτικά τον νόμο, ενώ αρκετές «αυθόρμητες απαντήσεις», όπως τις λένε οι δημοσκόποι, είναι ενδεικτικές της πλήρους αδιαφορίας μεγάλης μερίδας των πολιτών απέναντι σε οιοδήποτε στοιχειώδες αίτημα του πολυισοβίτη εκτελεστή της «17Ν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News