264
| REUTERS/Thomas Peter

Η Κίνα διαψεύδει ότι υπέβαλε αμερικανούς διπλωμάτες σε πρωκτικό τεστ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2021, 13:10
|REUTERS/Thomas Peter

Η Κίνα διαψεύδει ότι υπέβαλε αμερικανούς διπλωμάτες σε πρωκτικό τεστ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2021, 13:10

Η Κίνα διέψευσε ότι επέβαλε σε αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε πρωκτικό τεστ Covid-19, σε ένα νέο επεισόδιο της πολεμικής ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Ως γνωστόν, το Πεκίνο, που κατάφερε εν πολλοίς να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού στην κινεζική επικράτεια μετά το πρώτο φονικό ξέσπασμα πέρυσι τέτοιες μέρες, ξεκίνησε στις αρχές του 2021 μια γενικευμένη χρήση των πρωκτικών τεστ, που θεωρούνται πιο αξιόπιστα από τις παραδοσιακές μεθόδους λήψης δειγμάτων από τη μύτη ή τον φάρυγγα, καθώς ο ιός μπορεί να παραμένει περισσότερο στο πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα, όμως, με τα αμερικανικά ΜΜΕ Vice και Washington Post, υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπηρετούν στην Κίνα διαμαρτυρήθηκαν ότι υποβλήθηκαν «κατά λάθος» σε πρωκτικό τεστ ανίχνευσης της Covid, αν και εξαιρούνται κατ΄αρχήν από αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

«Η Κίνα δεν απαίτησε ποτέ από αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε λήψη πρωκτικών δειγμάτων», δήλωσε ο Ουάνγκ, ο οποίος , όπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι πιο συνηθισμένος να ερωτάται για τη σινοαμερικανική αντιπαλότητα σε στρατηγικά θέματα ή στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μέθοδος ανίχνευσης με πρωκτικό μάκτρο χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια μιας πρόσφατης περιορισμένης επιδημιολογικής αναζωπύρωσης στο Πεκίνο. Επιβλήθηκε επίσης σε ξένους ταξιδιώτες που τέθηκαν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Κίνα.

Διπλωμάτης τρίτης χώρας δήλωσε στο AFP πως αρνήθηκε να υποβληθεί σε παρόμοιο τεστ αφού τέθηκε σε καραντίνα κατ΄οίκον κατά την επιστροφή του στη χώρα. Οι εν λόγω αξιωματούχοι δεν επέμειναν, είπε.

Οι συνήθεις μέθοδοι ανίχνευσης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται γενικότερα, καθώς το πρωκτικό τεστ είναι “λιγότερο πρακτικό”, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους που επικαλούνται μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...