325
Φιαλίδια με το εμβόλιο της Johnson & Johnson (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Dado Ruvic

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ίσως προστατεύει και από τη μετάδοση, λέει η FDA

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 16:54
Φιαλίδια με το εμβόλιο της Johnson & Johnson (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Dado Ruvic

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ίσως προστατεύει και από τη μετάδοση, λέει η FDA

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 16:54

Το μονοδοσιακό εμβόλιο του κορονοϊού που παρασκευάζει η εταιρεία Johnson & Johnson παρέχει ισχυρή προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ενώ παράλληλα ενδέχεται να μειώνει και την μεταδοτικότητα του κορονοϊού, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έκανε και ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Αναλυτικά, το συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 72% στις κλινικές μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ και το 64% στην Νότια Αφρική, όπου πλέον κυριαρχεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, όπως γράφουν οι New York Times (NYT).

Το εμβόλιο έδειξε 86% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της βαριά νόσησης από Covid-19 στις ΗΠΑ και 82% στη Νότιο Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτεί ή να πεθάνει λόγω κορονοϊού.

Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης ψυγείου για τουλάχιστον τρεις μήνες, κάτι που καθιστά εύκολη τη διανομή του, σε σύγκριση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer-BioNTech και Moderna που απαιτούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή του και τις παραδόσεις, καθώς σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας διαθέσιμες είναι μόλις 4 εκατομμύρια δόσεις για τις ΗΠΑ, όταν η αρχική συμφωνία προέβλεπε 12 εκατομμύρια δόσεις για μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ το εμβόλιο αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από την FDA μέχρι το Σάββατο.

Ευρώπη και Ελλάδα

Βάση της κεντρικής συμφωνίας που έχει κάνει η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να παραλάβει 200 εκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,3 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson διαφέρει από αυτά που έχουν εγκριθεί ως τώρα στην ΕΕ (τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna και της Οξφόρδης/AstraZeneca) γιατί χρειάζεται μόνο μία δόση.

Χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη εκδοχή ενός αδενοϊού για να δώσει οδηγίες στα κύτταρα του οργανισμού ώστε να προκαλέσουν ανοσία στον κορονοϊό.

Η αίτηση έγκρισης είχε κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) στις 16 Φεβρουαρίου (εδώ) και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...