Εκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις όσο διαρκεί η έντονη χιονόπτωση στην Αττική, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπου και προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοκαιρία.
Τη σύσκεψη απασχόλησαν ιδιαίτερα, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στο οδικό δίκτυο και στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της σύσκεψης, όπως και ο ΔΕΔΔΗΕ για τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε πολλές περιοχές στη βόρεια και βορειανατολική Αττική.
Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού στη ΓΓΠΠ :
«Μόλις ολοκληρώσαμε τη σύσκεψη εδώ στην Πολιτική Προστασία. Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι εδώ στην Αττική με ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, το οποίο φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι αύριο το πρωί, θα επηρεάσει την Αττική, επηρεάζει ήδη την Εύβοια και θα επηρεάσει και μέχρι αύριο το απόγευμα την Κρήτη. Συνιστούμε προφανώς μεγάλη προσοχή σε όλες τις μετακινήσεις. Να αποφεύγονται όλες οι περιττές μετακινήσεις.
»Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς. Και βέβαια η μεγάλη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Αττική. Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καλύτερο δυνατό. Θα έχετε στη συνέχεια και αναλυτική ενημέρωση για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και πού υπάρχουν οι βλάβες.
»Νομίζω ότι όλοι θα δείξουμε υπομονή για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο το οποίο πράγματι είναι πρωτόγνωρο. Από κει και πέρα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και οι αρμόδιοι Υπουργοί και η Πολιτική Προστασία θα σας ενημερώνουν αναλόγως.
»Επίσης, να τονίσω ότι όπως γνωρίζετε σήμερα έχουν αναβληθεί οι εμβολιασμοί, θα επανέλθει το Υπουργείο Υγείας για να καλύψουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά αυτά που αφορούν τη δεύτερη δόση. Και προφανώς όπως κάνουμε πάντα θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα μέσω του συστήματος που διαθέτουμε έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη.
»Από κει και πέρα επαναλαμβάνω μεγάλη προσοχή. Στα παιδιά μας ας χαρούν το χιόνι έχει και αυτή την ευχάριστη πτυχή πάντα, όμως, με προσοχή και να τονίσω για ακόμα μία φορά να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις όσο αυτό είναι δυνατόν».
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το πρόγραμμα εμβολιασμού και τα ραντεβού που δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν λόγω της κακοκαιρίας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού σημείωσε το χθεσινό ρεκόρ εμβολιασμών παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι όλα τα χαμένα ραντεβού θα αναπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και δεν θα χαθεί καμία δόση.
Το πότε θα επανέλθουμε στον κανονικό προγραμματισμό, εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα, είπε, για να συμπληρώσει στη απάντησή του:
«Πάντως και χθες που είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα καταφέραμε και κάναμε την πλειοψηφία των εμβολιασμών. Έχουμε τη δυνατότητα σε κάθε περίπτωση να αναπληρώσουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν. Όπως βλέπετε η διαδικασία του εμβολιασμού είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη και θα αντιμετωπίσουμε την οποιοδήποτε δυσκολία, όπως το έχουμε κάνει μέχρι στιγμής».
Για το μείζον πρόβλημα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, αναλυτική ενημέρωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει και είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα».
Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως, ώστε όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα». Χαρακτήρισε επίσης, πάρα πολύ σημαντικό «να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και να μας υποστηρίξουν στα κλαδέματα των δέντρων. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση τα δέντρα βαραίνουν περισσότερο και ακόμα περισσότερα κλαδιά σπάνε και πέφτουν πάνω στα καλώδια».
Περισσότερες από 200 πτώσεις δέντρων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, μόνο την Δευτέρα υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.
«Η χθεσινή μέρα έκλεισε ξεκίνησε με 40 γραμμές με τάσεις πεσμένες και το βράδυ είχε ουσιαστικά μηδενιστεί στα περισσότερα. Σήμερα ξεκινήσαμε με 15 γραμμές, τις οποίες αυτές 15 γραμμές παλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, το προσωπικό μας και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Αττική, είναι πάνω από 600 άτομα σε 24ωρη βάση πλέον υπερωριών κλπ προσπαθούν να δώσουν ρεύμα στα σπίτια των ανθρώπων. Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη», ανέφερε ο κ. Μάνος.
Επίσης, μεμονωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν σε ορισμένα νησιά όπως η Αμοργός και η Ικαρία και κάποιες πτώσεις τάσης στην Κρήτη. «Υπήρχε μεγάλο θέμα στη Βόρεια Εύβοια όπου στείλαμε 14 συνεργεία και πλέον των 50 ατόμων και διψήφιο αριθμό ειδικών μηχανημάτων ούτως ώστε να μαζευτεί και το θέμα της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνετε ότι λόγω της μεγάλης έκτασης των φαινομένων δεν είναι εφικτό να μεταφέρεις κόσμο από περιοχές σε περιοχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανακουφισμένη Μακεδονία-Θράκη γιατί έχει φύγει το φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει κόσμος από τη Μακεδονία – Θράκη στην Αττική. Κάνουμε συνεχώς αναδιάταξη εργαζομένων και εργολάβων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αντίστοιχα έχουμε κόσμο στην Κρήτη έχουμε τους εργολάβους σε επιφυλακή είναι ειδοποιημένοι και ξέρουμε κάποια σημεία στα οποία δημιουργούνται προβλήματα. Θα δούμε πάλι που θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε επίσης, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο και ο νέος σχεδιασμός του προγράμματος εμβολιασμού με επαναπρογραμματισμό των ραντεβού που ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν (δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.
Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΑΔΜΗΕ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News