1033
Σμαράγδα Καρύδη και Ζέτα Δούκα σε έναν δημόσιο διάλογο περί #MeToo, λιθοβολισμού και... φιλιών | SOOC/Facebook/@smaragdakaridiofficial/

Καρύδη σε Ζέτα Δούκα: Να παρέμβει η Πολιτεία αλλιώς θα φαγωθούμε μεταξύ μας για την κάθε λέξη που θα λέμε

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 10:40
Σμαράγδα Καρύδη και Ζέτα Δούκα σε έναν δημόσιο διάλογο περί #MeToo, λιθοβολισμού και... φιλιών
|SOOC/Facebook/@smaragdakaridiofficial/

Καρύδη σε Ζέτα Δούκα: Να παρέμβει η Πολιτεία αλλιώς θα φαγωθούμε μεταξύ μας για την κάθε λέξη που θα λέμε

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2021, 10:40

Όλα ξεκίνησαν από μια παρέμβαση, μέσω social media, της Σμαράγδας Καρύδη —ή μάλλον όλα ξεκίνησαν από την έκρηξη του ελληνικού #MeToo, αλλά αυτή η ανάρτηση της δημοφιλούς ηθοποιού για «λιθοβολισμό της πλατείας», έδωσε μια διαφορετική πτυχή στο όλο θέμα.

Η τοποθέτηση της κυρίας Καρύδη ερμηνεύτηκε από κάποιους ως συμψηφιστική, ως ένα «ναι μεν αλλά», ότι δηλαδή βάζει στην ίδια ζυγαριά θύτη και θύμα, μολονότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή της, ούτε και έλεγε κάτι τέτοιο. Απλώς μεταξύ άλλων ζητούσε να πέσουν οι τόνοι: «Οταν φωνάζουμε όλοι μαζί δεν θα ακουστούν αυτοί που πραγματικά πρέπει ν’ ακουστούν», σημείωνε. Αλλα προσέθετε: «Δεν μπορώ ούτε να χαρώ για την καταστροφή και των αφανισμό των άλλων. Καταλαβαίνω ότι δε γινόταν αλλιώς και θλίβομαι πολύ για αυτούς»…

Δούκα: Λάθος να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τα θύματα με τους θύτες

Στην κυρία Καρύδη έσπευσε να απαντήσει η Ζέτα Δούκα, από τις ηθοποιούς που είχαν καταγγείλει τον Γιώργο Κιμούλη για την ακραία συμπεριφορά του στις παραστάσεις. Μάλιστα η κυρία Δούκα, σε ανάρτησή της στα social media άφηνε υπονοούμενα για ενδεχόμενες «φιλικές σχέσεις» της κυρίας Καρύδη με τα πρόσωπα που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Έγραψε η κυρία Δούκα:

«Αγαπητή Σμαράγδα, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την δήλωσή σου, που είναι το πρώτο πράγμα που μου απευθύνεις και σε προσωπικό επίπεδο από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία και που αποτελεί τον μοναδικό λόγο που τοποθετούμαι αυτή τη στιγμή.

» Δεν μπορώ ούτε και θέλω να γνωρίζω τους λόγους που σε ώθησαν να γράψεις κάτι τέτοιο, οι οποίοι, όπως αναφέρεις μπορεί να είναι απόρροια των επαγγελματικών και φιλικών σχέσεων που διατηρείς με πολλά πρόσωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, όμως βρίσκω εντελώς λάθος να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τα θύματα με τους θύτες. Ιδίως την δεδομένη χρονική στιγμή που η πλειοψηφία των ηθοποιών επιχειρεί μια συντονισμένη και γενναία προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο από το ψέμα, την υποκρισία και την έπαρση που βασανίζει χρόνια τον χώρο μας και να βαδίσει στο δρόμο της αλήθειας και της εξυγίανσης.

»Και μπορεί εσύ και πολλοί ακόμα συνάδελφοι – ευτυχώς – να μην έχουν υποστεί καμία μορφή βίας στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία όμως δε σημαίνει ότι δε θα έπρεπε να κατανοούν τη στάση και την ανάγκη όσων έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν χρόνιες και βαθιές πληγές που τώρα προσπαθούν να αναγνωρίσουν και – ίσως – γιατρέψουν.

»Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Και η βοήθεια περνάει από το νοιάξιμο και την αποδοχή, των ανθρώπων που αποτελούν τα θύματα, ιδίως όταν ήταν αvήλικα ή νεαρά παιδιά, όχι των θυμάτων ή του θεατρικού οικοδομήματος. Αυτή είναι η προτεραιότητα!

» Τα βρεγμένα ρούχα τα στεγνώνουμε αφού τελειώσει βροχή, όχι πριν. Και τώρα βρέχει καταρρακτωδώς…».

Καρύδη: Είμαι 100% μαζί σας

Ακολούθησε ανταπάντηση της κυρίας Καρύδη, πάλι μέσω Facebook:

«Αγαπητή Ζετα νομίζω ότι στο κείμενο που έγραψα έγιναν κάποιες παρανοήσεις και οφείλω κυρίως σε σένα που μου απευθύνεσαι μιαν απάντηση. Δε μ’ αρέσει που γίνεται δημοσίως αλλά εδώ που φτάσαμε έτσι πρέπει να γίνει. Ούτως ή αλλως για τη διαφάνεια παλεύουμε τώρα. Εχεις δίκιο για τη βροχή και τα βρεγμένα ρούχα. Σίγουρα τώρα δεν είναι η ώρα για να νιώθει κάποιος λύπη. Πόσο μάλλον να την εκφράζει δημόσια γιατί μπορεί αυτό να θολώνει το τοπίο που οφείλει να είναι ξεκάθαρο για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια.

Όμως δεν ήταν αυτό το κυρίως θέμα της τοποθέτησης μου. (Και αυτό μπορεί καποιος να το διαπιστώσει διαβάζοντας το πλήρες κείμενο μου και όχι τίτλους, αποσπάσματα ή τυχον ερμηνείες του). Δεν έβαλα ποτέ στην ίδια ζυγαριά θύτες και θύματα. Ούτε κρατάω ίσες αποστάσεις. Δεν ξέρω από που προκύπτει αυτό.

Είμαι 100% μαζί σας. Θαυμάζω και σέβομαι απεριόριστα κι εσένα κι ολους όσοι βγήκαν μπροστά και το είπα αρκετες φορες όποτε μου ζητήθηκε χωρις αλλά και αστερισκους. Και πρέπει να βγουν κι άλλοι να μιλήσουν. Ετσι γενναία όπως το κάνατε εσείς. Η υποστήριξη μου είναι γι αυτούς που αδικούνται και γι αυτό μίλησα για τους νόμους που θα μας προστατεύουν.

Χωρίς δίκαιο και νόμους επικρατεί το χάος. Αυτό είπα. Γι’ αυτό πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία και ο νόμος τώρα γιατί αλλιώς θα φαγωθούμε μεταξύ μας για την κάθε λέξη που θα λέμε. Θέλω αυτοί που έκαναν κακουργήματα να τιμωρηθούν με τρόπο παραδειγματικό.

Θέλω το τοπίο στο θέατρο να καθαρίσει από κάθε είδους κακοποίηση γιατί είναι ο χώρος που όλοι αγαπάμε και αξίζουμε να είναι καθαρός.

Και όχι μόνο στο θέατρο. Και ειδικά αν η κακοποίηση έχει σχέση με ανήλικους ή παιδιά. Δεν ξερω πόσο καλά με γνωρίζεις αλλά κανένας απ τους εμπλεκόμενους δεν είναι φίλος μου ούτε έχω με κανέναν επαγγελματικές σχέσεις όπως λες. Κι αν μάθαινα οτι κάποιος φιλος μου είχε κάνει όλα αυτά τα απαράδεκτα κι εγκληματικά που ακουμε, θα με πλήγωνε και θα ήμουν η πρώτη που θα καταδίκαζε την συμπεριφορά του.

Γι’ αυτό μη μου χρεώνεις σκοπιμότητα γιατί δεν έχω. Είμαι απόλυτα υποστηρικτική σ αυτό που ξεκινάει τώρα. Είμαι μαζί σας εφ όλης της ύλης και τώρα που βρέχει κι όταν θα βγει ο ήλιος».

Επιστολή Δούκα στον Πρωθυπουργό – η αντίδραση του Μαξίμου

Σε ένα άλλο επεισόδιο αυτής της ιστορίας, η κυρία Δούκα αποκάλυψε επικοινωνία της με το γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανοιχτή επιστολή που ανάρτησα προς τον ίδιο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ήρθε σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου μέσω της συμβούλου του κυρίας Κύρας Κάπη. Μου μεταφέρθηκε η πλήρης υποστήριξη του Πρωθυπουργού στον αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή βίας, καθώς και το γεγονός πως έχει ήδη δοθεί εντολή στο υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στον κ. Γιατρομανωλάκη, να προβεί στη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.

Από την πλευρά μου επεσήμανα ότι, εκτός των παραπάνω, πρέπει επειγόντως να υπάρξει άμεση ευαισθητοποίηση και δυναμική παρέμβαση σύσσωμης της Πολιτείας και των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να τύχουν πλήρους διερεύνησης τα καταγγελλόμενα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρους ανηλίκων ή νεαρών ατόμων, ακόμη κι αν αυτά έχουν τυπικώς παραγραφεί εξαιτίας του υπάρχοντος νομοθετικού μας πλαισίου, το οποίο χρήζει εκσυγχρονισμού σε αυτό το πεδίο.

Είναι σημαντικό να αισθανθούν τα θύματα τέτοιων ειδεχθών πράξεων, τα οποία ακόμη φοβούνται να βγουν να μιλήσουν, ότι η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη είναι στο πλευρό τους και θα τους στηρίξει.

Η κυρία Κάπη με διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει το σύνολο της συνομιλίας μας στον Πρωθυπουργό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...