Στις Σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία αλλά η Δημοκρατία, ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την ίδρυση και εγκατάσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Την ευθύνη για την ασφάλεια και την φύλαξη των Πανεπιστημίων θα έχει η ΟΠΠΙ προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος , ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι τα στελέχη της Ομάδας δεν θα φέρουν όπλα.
«Δέσμιος των ιδεολογικών του αγκυλώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ – επί των ημερών του το κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος στα ΑΕΙ»
Οπως εξήγησε αν και τώρα η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να επεμβαίνει, η δράση εντός των πανεπιστημίων παραμένει ευαίσθητη. Η ΟΠΠΙ θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και την συμβουλευτική επιτροπή που θα μελετά το σχέδιο ασφάλειας κάθε πανεπιστημίου.
Η ΟΠΠΙ θα εξασφαλίζει την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια ώστε να πάψουν οι αίθουσες των φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες των περιθωριακών, να πάψουν οι χώροι του πανεπιστημίου να γίνονται εκθετήρια του παρεμπορίου. Οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στη βία και θα ανοίξουν την πόρτα στην ελευθερία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για δύο αντίθετες οπτικές, με ιδεολογικά θεμέλια, για την αποστολή του Πανεπιστημίου: το μοντέλο της καθήλωσης, να μην αλλάξει τίποτα, και στην άλλη πλευρά αυτή που βλέπει τα ΑΕΙ ως δύναμη ανάπτυξης για όλους τους νέους και ολόκληρη τη χώρα.
« Εμείς», τόνισε, «θέλουμε να δώσουμε πίσω το δημόσιο πανεπιστήμιο στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές» και να μην μείνει «νησίδα αδράνειας των κανόνων της Πολιτείας και επιβολής της βούλησης αυταρχικών μειοψηφιών». «Εσείς θέλετε το Πανεπιστήμιο χώρο ανάδειξης κομματικών επετηρίδων. Βαφτίζετε ακτιβισμό την παραβατικότητα».
«Παντού στον κόσμο η είσοδος σε πανεπιστήμια και εργαστήρια είναι ελεγχόμενη. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες βανδαλισμών κτιρίων και υποδομών, καθηγητών να χτυπιούνται […]», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.
Παραπλανητική μυθολογία για το νομοσχέδιο
Γύρω από αυτές τις ξεκάθαρες προβλέψεις αναπτύσσεται και μία παραπλανητική μυθολογία που αξίζει να απαντηθεί, τόνισε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο Πρωθυπουργός.
«Διαφωνούν μάς λένε οι πρυτάνεις, ο κόσμος του πανεπιστημίου με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Όχι είχαμε αρθρογραφία καθηγητών και φοιτητών που υποστηρίζουν τις προτάσεις μας. Όλοι οι πρυτάνεις δέχονται την έννοια της βάσης εισαγωγής και την ελεγχόμενη είσοδο Γιατί κανείς δε μπορεί να αρνηθεί το πρόβλημα. Ορισμένοι έχουν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο αστυνόμευσης, αλλά δεν αντιπροτείνουν άλλη λύση, γιατί ξέρουμε ότι όλες οι άλλες λύσεις που δοκιμάστηκαν απέτυχαν.
»Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες σαν των δικών μας πανεπιστημίων, με ιστορικά κτίρια να βανδαλίζονται, εξοπλισμούς να λεηλατούνται, ανθρώπους να απειλούνται, καθηγητές να χτυπιούνται, κοπέλες να βιάζονται, ναρκωτικά να διακινούνται Αυτά συμβαίνουν μόνο δυστυχώς την πατρίδα μας σε αυτήν την έκταση.
»Ένα ακόμα ψέμα είναι η δήθεν απειλή για τα προσωπικά δεδομένα από τις κάμερες. Ούτε αυτό ισχύει. Οι κάμερες θα βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και μόνο εάν, για παράδειγμα, ένα ίδρυμα συνορεύει με ένα δημόσιο πάρκο θα λειτουργούν σε εσωτερικές εγκαταστάσεις. Κάτι που εγκρίνει και η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή και είναι μία ευκαιρία να σταματήσουμε να βλέπουμε παντού ανύπαρκτους εχθρούς.
Στις Σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία μπαίνει η δημοκρατία. Είναι καιρός κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθείτε ότι η αταξία είναι ταξική. Με το παρόν νομοσχέδιο αναμετρώνται δύο τελείως αντίπαλες οπτικές για την κοινωνική αποστολή του Πανεπιστημίου. Είναι οπτικές με ιδεολογικά θεμέλια για αυτό και οδηγούν σε τελείως διαφορετικές τάσεις. Έτσι η άποψη που βλέπει στην Παιδεία την αναπαραγωγή ενός παγωμένου μοντέλου, ώστε να ευνοούνται υποτίθεται οι ταξικοί αγώνες αυτό το μοντέλο επιδιώκει την καθήλωση της παιδείας και τελικά να μην αλλάξει απολύτως τίποτα. Ενώ όσοι θέλουν το πανεπιστήμιο Πραγματικό ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας, ατομικής εξέλιξης, συλλογικής προκοπής επιχειρούν να το αναμορφώσουν, ώστε να είναι μονοπάτι προόδου για όλους τους νέους και δύναμη ανάπτυξης για όλη τη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να σημειώσει ότι δεν θεωρεί τα μέτρα αυτά πανάκεια, ούτε ότι μπορούν να αναστρέψουν μονομιάς ένα χρόνιο φαινόμενο. Είναι όμως , είπε, ένα βήμα προς τα μπροστά, γιατί δεν υπάρχει πιο εμβληματικός δημόσιος χώρος από αυτόν του Πανεπιστημίου.
Οσον αφορά τη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επανέλαβε ότι πρόκειται για την υλοποίηση μίας ακόμη βασικής προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας. «Ο υποψήφιος πρέπει να κατευθύνεται εκεί που θέλει», ενώ «όποιος εισάγεται στο πανεπιστήμιο, πρέπει κάποια στιγμή και να το τελειώνει. Διαφορετικά», τόνισε, «χάνει το νόημα του το πανεπιστήμιο».
«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.
»Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
»Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
»Τέλος, οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Οι ειρωνείες Τσίπρα
Από την πλευρά του, κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν εφείσθη ειρωνικών αναφορών σε βάρος του Πρωθυπουργού.
«Υποκύπτετε στο παράπτωμα μη τήρησης μέτρων για δεύτερη φορά. Χθες δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Μας είπατε πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι. Ξέρετε τι είναι 45 λεπτά με ελικόπτερο και με ένα Σινούκ που κάνει τόσο θόρυβο. Πολύ κουραστικό. Ενδεχομένως το Σάββατο να ακυρώσατε και το παιχνίδι τένις ή το mountain biking που είχατε κανονίσει. Αλλά μια συγγνώμη δεν μας είπατε. Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα γι’ αυτά που κάνετε», ήταν μία εξ αυτών.
Πολιτεύεστε με fake news, όπως ο Τραμπ, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, για προσθέσει λέγοντας ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης θα τα «ζήλευε ο Οργουελ. Θα είχε φτιάξει το 2021, μετά το 1984».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News