Σε γέφυρα μεταξύ ΕΕ και αραβικών χωρών φιλοδοξεί να μετατραπεί η Ελλάδα, ενεργοποιώντας και ενισχύοντας τους δεσμούς της με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.
Με την ελληνική διπλωματία σε πλήρη κινητικότητα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται την Πέμπτη στην Αθήνα τέσσερις υπουργούς Εξωτερικών χωρών του αραβικού κόσμου, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας, και τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο του πολυμερούς forum «Φιλία».
Πρόκειται για τη διεύρυνση του τριμερούς σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που αναδεικνύει τις δυνατότητες ενός νέου συμμαχικού χάρτη στην περιοχή, με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» να υπογραμμίζουν τη σημασία της συγκέντρωσης των εν λόγω χωρών σε ένα τραπέζι συνεργασίας.
Πηγές του ΥΠΕΞ που μίλησαν στην εφημερίδα, σημειώνουν ότι στόχος της συνόδου είναι να δημιουργήσει έναν άξονα συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι των Βαλκανίων, της Δύσης και της Μέσης Ανατολής.
Οπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη, οι χώρες που ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, χαρακτηρίζονται ως κράτη με συναντίληψη όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με αναλυτές να σημειώνουν ιδιαίτερα ότι στο σχήμα συμμετέχουν τόσο η Αίγυπτος όσο και η Σαουδική Αραβία.
Στόχος της συνεργασίας είναι να επεκταθεί και σε τομείς όπως οι εμπορικές σχέσεις, οι επενδύσεις και η ενέργεια και όπως έχει υπογραμμιστεί και στις συναντήσεις των τριμερών σχημάτων, έχει επίκεντρο τη θετική ατζέντα και δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών. Αντίθετα οι συμμετέχοντες δηλώνουν ανοιχτοί και στη διάθεση άλλων κρατών να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται τις ίδιες αρχές.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι αντίστοιχες συζητήσεις έγιναν και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ για να λάβει μέρος στη συνάντηση, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να είναι στην Αθήνα για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή του, επίσημα ή ως «παρατηρητής» στο δείπνο που θα ακολουθήσει, ενώ ενδιαφέρον είχε εκφράσει και η Γαλλία.
Η Ελλάδα επιδιώκει έναν ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να έχει στραφεί εδώ και καιρό – κυρίως από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά – στην εμβάθυνση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, τόσο για την ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών της Αθήνας αρχικά, όσο και για τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών διεθνούς σημασίας.
Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, που διατηρούν και ενισχύουν παράλληλα και το στίγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, προκαλούν και την αντίδραση της Αγκυρας, καθώς υπογραμμίζουν τον αναθεωρητικό της ρόλο στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2020 η Τουρκία είχε αντιδράσει στην πενταμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Γαλλίας – ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για «άξονα του κακού».
Για την ελληνική πλευρά, αντίθετα, η στόχευση περιγράφεται ως ένας άξονας φιλίας και μία ακόμα αφετηρία για τη διεύρυνση των παραδοσιακών σχημάτων και την εξέλιξή τους σε παράγοντες με αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Σχήματα τα οποία παρακολουθούν και στηρίζουν και οι ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News