Ηταν το τρίτο lockdown αναπόφευκτο; Στην περίπτωση της Αττικής, μάλλον ναι. «Μα καλά, με 1.500 κρούσματα;», θα έλεγαν μερικοί. Κι όμως, τα μισά εξ αυτών, σχεδόν τα 750 ήταν εντός Αττικής. Κατ’ αντιστοιχία, τον Νοέμβριο, με περίπου 3.000 κρούσματα σε όλη τη χώρα, η Αττική είχε φτάσει στο υψηλό των 756 κρουσμάτων. Τότε, τα κρούσματα ήταν σχεδόν ένα στα τέσσερα εντός Αττικής. Σήμερα είναι ένα στα δύο.
Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος που βάρυνε στη συνείδηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανέλαβε –όπως είπε και στο τηλεοπτικό του μήνυμα, προσωπικά την ευθύνη των νέων περιοριστικών μέτρων– είναι η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαφαίνεται στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι εισαγωγές κινούνται με ρυθμό περίπου 150 ατόμων σε καθημερινή βάση και είναι, αθροιστικά, τις τελευταίες μέρες υπερδιπλάσιες από τα εξιτήρια. Την ίδια ώρα, προοδευτικά και οι διασωληνωμένοι παίρνουν την ανηφόρα και θα συνεχίσουν για αρκετές ημέρες ακόμα, ως αντανάκλαση των αυξημένων εισαγωγών. Αναπόφευκτα, με βάση τη στατιστική θνητότητας των ΜΕΘ, θα αυξηθούν και οι θάνατοι. Το πάθημα της Θεσσαλονίκης, όπου λίγες ημέρες καθυστέρησης έφεραν την καταστροφή, έγινε μάθημα.
Το βασικό πρόβλημα σε σχέση με το φθινόπωρο και τις τότε αποφάσεις είναι το διαφορετικό σημείο αφετηρίας. Πρακτικά, το φθινόπωρο και μετά το καλοκαίρι, το σύστημα Υγείας ξεκίνησε να «φορτώνει» προοδευτικά, υπερβαίνοντας μετά από αρκετές εβδομάδες το όριο συναγερμού. Και αυτό γιατί τότε ξεκινούσε από το μηδέν. Αντιθέτως, σήμερα το σύστημα Υγείας ξεκινούσε στην Αττική από εντελώς διαφορετική αφετηρία, ήτοι περίπου από το 50% πληρότητας σε κλίνες και ΜΕΘ COVID. Με δεδομένο ότι το όριο συναγερμού είναι το 60% πληρότητας, εδώ και μέρες οι επιστήμονες είναι σε αυξημένη εγρήγορση. Οταν πλέον περάσαμε και το 70%, η ώρα της δράσης είχε έρθει, πριν γίνει η Αττική Θεσσαλονίκη. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, την 1η Νοεμβρίου 2020 ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών Covid-19 ήταν 140. Την 9η Φεβρουαρίου 2021 ο αριθμός των διασηλωνωμένων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ήταν 277.
«Ελέφαντας στο δωμάτιο»
Ομολογουμένως, η είδηση του lockdown δεν ήρθε ως σοκ. Αλλωστε, η εισήγηση για σκληρό lockdown στην Αττική υπάρχει ως «ελέφαντας στο δωμάτιο» από την Παρασκευή και τη δραματική συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, όταν γύρω στις 17:00 τα πράγματα έφτασαν σε αδιέξοδο, με την Επιτροπή μοιρασμένη. Τότε, επικράτησε μια πιο ήπια πρόταση, η οποία, όμως, δεν άντεξε στον χρόνο, με δεδομένα τα όλο και πιο αρνητικά στοιχεία. Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης έφυγε για Κύπρο και Ισραήλ με το… whatsapp ανοιχτό. Η γραμμή επικοινωνίας του με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Βασίλη Κικίλια ήταν διαρκώς ανοιχτή, προκειμένου να είναι ενημερωμένος για τα τρέχοντα στοιχεία.
Συνυπολογίζοντας, δε, ότι η έκθεση του κ. Τσιόδρα για την προοιωνιζόμενη επιδημιολογική πορεία έδειχνε την προοδευτική υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας στην Αττική, ήταν σαφές ότι η ώρα για δράση είχε έρθει πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Την ώρα που ο κ. Κικίλιας, δε, εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης στο Open και έριξε τη βόμβα, είχε επίγνωση των τελευταίων επιδημιολογικών στοιχείων. Κάποιος… παρατηρητικός υπενθύμιζε στο Protagon ότι και πριν το lockdown του Νοεμβρίου ο κ. Κικίλιας είχε εμφανιστεί στο δελτίο του ANT1 το προηγούμενο βράδυ και είχε προοικονομήσει τις εξελίξεις.
Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου ελπίζουν να ανακοπεί η τάση υπερφόρτωσης στα νοσοκομεία της Αττικής και από τον Μάρτιο τα πράγματα να είναι καλύτερα, σε συνδυασμό και με τους εμβολιασμούς των πλέον ευάλωτων. Η λογική του… ακορντεόν, πάντως, ήρθε για να μείνει ως τον Απρίλιο, σε κάθε περίπτωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News