Αλλον ένα γύρο διαβουλεύσεων με πολιτικούς ολοκλήρωσε την Τρίτη ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, αν και πρέπει να λύσει τον γρίφο των απαιτήσεων που θέτει κάθε κόμμα.
Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο Ντράγκι συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του κόμματος Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η παράταξη του οποίου εμφανίζεται πρόθυμη για μια τέτοια συνεργασία.
«Επιβεβαίωσα τη στήριξη του κόμματός μας, με την παρότρυνση να γίνουν επιλογές υψηλών προδιαγραφών. Θέλουμε να ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των κομμάτων αλλά και να δράσει ο νέος πρωθυπουργός με πλήρη αυτονομία», τόνισε ο Καβαλιέρε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Από τη μεριά του, ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, εξέφρασε «ικανοποίηση για τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, με ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της παιδείας και της οικονομίας της χώρας». Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής της Λέγκας στη νέα κυβερνητική συμμαχία, ο Τζινγκαρέτι πρόσθεσε ότι «το κόμμα του δεν θέτει βέτο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές, εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις».
Τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας επανέλαβαν ότι δεν εννοούν να στηρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι και η επικεφαλής τους, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε απογοητευμένη για το ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε γνωστό ότι δεν εννοεί να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση που να βασίζεται μόνο σε μια -ή το πολύ δύο- φορολογικές κλίμακες.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το κόμμα του Ζωντανή Ιταλία (που είχαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Κόντε) επανέλαβαν την «πλήρη υποστήριξή τους στη νέα κυβέρνηση και στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι».
Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας χαρακτήρισε «χρήσιμη και αποδοτική» τη συνάντησή του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα προς υπουργοποίηση. «Μας αρκεί το ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι», είπε ο Σαλβίνι.
Τέλος, μέσω Διαδικτύου, το Κίνημα Πέντε Αστέρια έκανε γνωστό ότι ζητούν να αποσαφηνιστεί «ποια θα είναι η πολιτική και θεματική έκταση της νέας κυβέρνησης». Αύριο Τετάρτη και τη Πέμπτη, τα μέλη του Κινήματος, διαδικτυακά πάντα, θα αποφασίσουν με ψηφοφορία αν επιθυμούν τη συμμετοχή του στη νέα κυβερνητική εμπειρία. Όλα δείχνουν ότι η τελική απόφαση, εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, θα είναι θετική.
Μέχρι την Παρασκευή, ο Ντράγκι αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, στον οποίο θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα των διερευνητικών του επαφών.
Η στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου στην κυβέρνησή του θεωρείται, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένη. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να γίνει, το πολύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
«Το θετικό νεύμα της Λέγκας»
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν το βράδυ της Τρίτης τα ιταλικά ΜΜΕ στην είδηση ότι η Λέγκα του Σαλβίνι αποφάσισε να υπερψηφίσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στο Ευρωκοινοβούλιο.
Και οι 28 ευρωβουλευτές της Λέγκα τάχθηκαν υπέρ του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έκανε γνωστό το κόμμα τους, μετά από τηλεδιάσκεψη κατά την οποία συζήτησαν αναλυτικά το θέμα με τον Σαλβίνι.
«Στόχος μας είναι η Ιταλία να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Μας ενδιαφέρει το εθνικό μας συμφέρον και είμαστε στην Ευρώπη για να αλλάξουμε ορισμένους κανόνες που και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις εποχής μας. Δεν βρισκόμαστε στην Ευρώπη για να αλλάζουμε μπλουζάκια, μας ενδιαφέρει η ουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι.
Ιταλοί αναλυτές σχολίασαν ότι η στάση της Λέγκα στην ψηφοφορία αποδυναμώνει το μέτωπο τον αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, ενώ δείχνει ξεκάθαρα ότι το κόμμα του Σαλβίνι κατεβάζει αισθητά τους τόνους και υιοθετεί μια μετριοπαθέστερη στάση, ενόψει της ένταξής του στην νέα ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News