Η επίσημη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα, την Παρασκευή, την ώρα που η κυβέρνηση Πούτιν δέχεται τα πυρά της διεθνούς κοινότητας γιατί έχει φυλακίσει τον σημαντικότερο αντίπαλό της –και ενώ κατηγορείται ότι πρώτα αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει– δεν θα διδασκόταν σε σχολές ως δείγμα ευφυούς διπλωματίας.
Μάλλον το αντίθετο, αν κρίνει κανείς από τις έντονες αντιδράσεις εναντίον του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του.
Και σαν να μην έφτανε μόνο η επίσκεψη από μόνη της, οι Ρώσοι πυροδότησαν ακόμα περισσότερο το κλίμα, ανακοινώνοντας την απέλαση διπλωματών από κράτη-μέλη της ΕΕ, την ώρα που ο Μπορέλ βρισκόταν σε συνομιλίες με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αργότερα ήταν και ιδιαίτερα επιθετικός κατά της Κομισιόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με το Politico, τουλάχιστον 73 ευρωβουλευτές έχουν ήδη υπογράψει επιστολή που ζητεί την παραίτησή του, ενώ την Τρίτη, αναμένεται να του δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.
Δυσαρεστημένοι είναι όμως και οι Αμερικανοί, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν είπε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα χαριστούν από ‘δώ και πέρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έκανε ο προκάτοχός του, και σαφώς θα επιθυμούσε κοινό μέτωπο με την ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι «κορόιδεψαν» τον Μπορέλ, είπε χαρακτηριστικά ένας πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, που εξέφρασε την έκπληξή του για την «ατυχή» επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου, μιλώντας στη βρετανική Telegraph. «Επρεπε να είχε εξασφαλίσει κάποιο αντάλλαγμα πριν πάει. Δεν πήρε τίποτα».
Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν έσπευσε να στηρίξει τον ισπανό διπλωμάτη. «Το ταξίδι ήταν απαραίτητο. Δεν εγκαταλείπει κάποιος ένα ταξίδι επειδή φαίνεται δύσκολο», δήλωσε εκπρόσωπός της. «Ενα ταξίδι δεν είναι επιτυχία ή αποτυχία στη βάση τού τι συμβαίνει μια συγκεκριμένη στιγμή». Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η επίσκεψη ήταν απαραίτητη και έγινε σε σωστή χρονική στιγμή για να αποτρέψει νέα αντιπαράθεση της Ρωσίας με την ΕΕ.
Μετά τις αντιδράσεις, ο ίδιος ο Μπορέλ αναγκάστηκε να εξηγήσει γραπτώς τη θέση του για την επίσκεψη. Σε ανάρτησή του είπε ότι οι εκκλήσεις του στη Ρωσία να σταματήσει τις απελάσεις έπεσαν στο κενό, ότι η συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ήταν «επιθετικά στημένη» και πως το ταξίδι ήταν «πολύ περίπλοκο».
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ επιτέθηκε στην ΕΕ και την αποκάλεσε «αναξιόπιστο εταίρο», χωρίς να του απαντήσει ο Μπορέλ, ο οποίος μάλιστα επαίνεσε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Ο Μπορέλ έγραψε ακόμη ότι οι απελάσεις και η απόρριψη του αιτήματός του να επισκεφθεί τον Ναβάλνι ενίσχυσαν την άποψή του ότι «η Ευρώπη και η Ρωσία απομακρύνονται».
«Η Ρωσία αποκόβεται σταδιακά από την Ευρώπη και βλέπει τις δημοκρατικές αξίες ως υπαρξιακή απειλή. Εναπόκειται στις χώρες-μέλη να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, και ναι, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News