483
Παιχνίδια μνήμης ή αυτά που απαιτούν σκέψη, όπως το σκάκι, βοηθούν με φυσικό τρόπο στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ | Shutterstock

Επιστημονική ανακάλυψη δίνει ελπίδα στον αγώνα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 20:20
Παιχνίδια μνήμης ή αυτά που απαιτούν σκέψη, όπως το σκάκι, βοηθούν με φυσικό τρόπο στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ
|Shutterstock

Επιστημονική ανακάλυψη δίνει ελπίδα στον αγώνα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 20:20

Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε μία νόσο που είναι συνώνυμη με τη γήρανση. Μάλιστα, με την αύξηση του μέσου όρους ζωής (εδώ), η νόσος Αλτσχάιμερ γίνεται ολοένα και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή όμως, η αναζήτηση του φαρμάκου γίνεται και συνώνυμο της αποτυχίας, όπως υπογραμμίζει η βρετανική Telegraph.

Τώρα, ίσως για πρώτη φορά, έχουμε ευχάριστα νέα, καθώς τον περασμένο μήνα τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης, που έγινε σε 272 άτομα με το φάρμακο που ονομάζεται ντονανεμάμπη (donanemab), φάνηκαν εντυπωσιακά.

Το φάρμακο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο φάνηκε ότι απομακρύνει αποτελεσματικά τις πλάκες πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι πρωτεΐνες που σχηματίζουν τις λεγόμενες αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο, είναι στόχος των ερευνητών εδώ και 30 χρόνια.

Η δοκιμή της Eli Lilly, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει την ενοχή του β-αμυλοειδούς ως βασική αιτία πρόκλησης της νόσου Αλτσχάιμερ, επικεντρώθηκε σε ασθενείς που εμφάνιζαν στις απεικονιστικές εξετάσεις σημαντική συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο τους.

Πριν και μετά τη δοκιμή του νέου φαρμάκου οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ γνωσιακής λειτουργία και μνήμης και έγινε αξιολόγηση πόσο καλά τα κατάφερναν να εκτελέσουν τις καθημερινές δραστηριότητες τους, όπως το ντύσιμο και το μαγείρεμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία, εμφάνισαν επιβράδυνση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους, δηλαδή της έκπτωσης νοητικών λειτουργιών και μνήμης, κατά 32%, σε σχέση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου, δηλαδή όσους είχαν πάρει ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).

Μάλιστα, σε διάστημα έξι έως 12 μηνών οι πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών που έλαβαν ντονανεμάμπη είχαν εξαφανιστεί και δεν ξανασχηματίστηκαν. Διευκρινίζεται ότι η μελέτη είχε διάρκεια δύο έτη.

Την ανακοίνωση έκανε η παρασκευάστρια εταιρεία Eli Lilly, όμως τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

«Αν πάντως αποδειχθούν ακριβή και επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους επιστήμονες, θα είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο για τη συγκεκριμένη νόσο εμφανίζει θετικά αποτελέσματα σε φάση δύο κλινικών δοκιμών», λέει στους New York Times ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας Λον Σνάιντερ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Αλλα πειραματικά φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν είχαν δοκιμασθεί σε φάση 2, διότι για κάποιο λόγο προχωρούσαν κατευθείαν στη φάση 3, η οποία περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, όπου όμως κατ’ επανάληψη εμφάνισαν απογοητευτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους NYT.

Για «σημαντικά νέα που προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς και στις οικογένειες τους», έκανε λόγο από την πλευρά του ο δρ Μάικλ Γουάινερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, κορυφαίος ερευνητής σε θέματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο ίδιος τόνισε όμως ότι η κλινική δοκιμή πρέπει να επαναληφθεί και από άλλους επιστήμονες και να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

Η Eli Lilly διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα δημοσιευτεί και σε επιστημονικό περιοδικό η ανάλυση της μελέτης, όπου εκεί θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η βασική παρενέργεια της θεραπείας ήταν η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο, και την παρουσίασε το 30% των ασθενών. Νέα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή αναμένονται το 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...