273
|

«Κινδυνεύουν ασθενείς από τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς – να απαλλαγούν των καθηκόντων τους»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 14:38

«Κινδυνεύουν ασθενείς από τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς – να απαλλαγούν των καθηκόντων τους»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 14:38

Ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη για την υγεία των ποιο ευάλωτων ασθενών, χαρακτηρίζει ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, τη στάση των υγειονομικών που αν και έχουν τη δυνατότητα, αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

«Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στα νοσοκομεία εν μέσω θανατηφόρας επιδημίας δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση», υπογραμμίζει ο κ. Τούντας σε δηλώσεις του στο iefimerida.gr, τονίζοντας ότι  «στα νοσοκομεία, τα οποία είναι ταγμένα στην αποκατάσταση της υγείας, περιθάλπονται ασθενείς με ευάλωτη υγεία, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν». Γι αυτό και «είναι ανεπίτρεπτο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους από παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν, όπως είναι οι μολυσμένοι εργαζόμενοι σ’ αυτά».

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή, οι εν λόγω «δύσπιστοι» (ή και αντιρρησίες) υγειονομικοί «θα πρέπει να απαλλαγούν από τα κλινικά τους καθήκοντα στην περίθαλψη των ασθενών, μέχρι την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας ώστε να μη θρηνήσουμε εξαιτίας τους επιπλέον θύματα».

Ο εμβολιασμός  του, υποστηρίζει ο κ. Τούντας, πρέπει να είναι υποχρεωτικός όπως στα παιδιά και μόνη θεμιτή ένσταση θα μπορούσε να είναι η ανησυχία για πιθανές παρενέργειες στο μέλλον, στον βαθμό που η ασφάλεια των νέων εμβολίων δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου.

«Μόνον που», όπως επισημαίνει, «στην περίπτωση αυτή, και σε κάθε άλλη ανάλογη, οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία, δηλαδή για την υγεία των πολλών, πρέπει να λαμβάνονται συγκρίνοντας τα αναμενόμενα οφέλη με τους πιθανούς κινδύνους».

«Κάθε ιατρική πράξη, όπως και κάθε φάρμακο, εμπεριέχει σε κάποιο βαθμό τον λεγόμενο ιατρογενή κίνδυνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, τα οφέλη από τον εμβολιασμό των νοσοκομειακών είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους πιθανολογούμενους κινδύνους, οι οποίοι άλλωστε δεν έχουν τεκμηριωθεί», καταλήγει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...