Την παραδοχή ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό δεν είναι καλή και ότι πιθανόν θα χρειαστεί η εκ νέου επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρέπεμψε για τις αποφάσεις στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Star, ο κ. Κικίλιας είπε σχετικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ότι «σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά».
«Η κατάσταση στην Αττική μάς ανησυχεί. Σήμερα έχει φτάσει στα 652 κρούσματα και οι νοσηλείες ανεβαίνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο. Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας και χάνονται ζωές», είπε.
Επισήμανε πάντως ότι είναι καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα από ό,τι σε πολλά άλλα κράτη, όπου συμβαίνει «ο κακός χαμός», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμη και σε «τεράστια προβλήματα σε άλλες χώρες με τις αντιδράσεις κατά των μέτρων» επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα».
Παρά ταύτα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα – ένα σκληρό lockdown – απόφαση για την οποία παρέπεμψε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. «Το πρώτο μέλημα είναι να προστατέψουμε αλλήλους» υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων (click in shop και click away στο λιανεμπόριο) επισήμανε ότι «ορθώς λαμβάνονται μέτρα για να πάρει ανάσα η οικονομία, αλλά για το υπουργείο Υγείας προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε σχετικά με
Όσον αφορά το ενδεχόμενο τα μέτρα να είναι «ακορντεόν» (δηλαδή να εναλλάσσονται άνοιγμα με κλείσιμο καταστημάτων) ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως θα ληφθούν αποφάσεις για ό,τι «είναι θεμιτό και λογικό».
Τέλος, για τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. «Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια», είπε, κάνοντας έκκληση «σε όλη την ελληνική κοινωνία», όπως είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News