391
Ο Ενρίκε Τάριο σε διαδήλωση υπέρ του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, τον Δεκέμβριο | EPA/GAMAL DIAB

ΗΠΑ: Παλιός πληροφοριοδότης του FBI ο αρχηγός των νεοναζιστών Proud Boys

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 06:45
Ο Ενρίκε Τάριο σε διαδήλωση υπέρ του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, τον Δεκέμβριο
|EPA/GAMAL DIAB

ΗΠΑ: Παλιός πληροφοριοδότης του FBI ο αρχηγός των νεοναζιστών Proud Boys

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 06:45

Παρόλο που η δράση των «περήφανων αγοριών» ήταν γνωστή στις αμερικανικές αρχές, ο υπόλοιπος πλανήτης έμαθε για την νεοναζιστική ομάδα Proud Boys από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ, τον Σεπέμβριο, στη διάρκεια του πρώτου debate με τον Τζο Μπάιντεν.

Εκεί, ο αμερικανός πρόεδρος είπε την εξής πολυζητημένη φράση: «Proud Boys, κάντε ένα βήμα πίσω και περιμένετε. Αλλά θα σας πω αυτό, κάποιος πρέπει κάτι να κάνει για την Antifa και την Αριστερά». Αν αυτό ήταν δήλωση αποκήρυξης, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν μία δήλωση στήριξης…

Τα «περήφανα αγόρια» είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αιματηρή εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Τουλάχιστον έξι μέλη τους συνελήφθησαν αργότερα από το FBI, όπως σημειώνει η Telegraph.

Τώρα έρχονται στο φως στοιχεία για τον αρχηγό τους, ο οποίος  Για δύο χρόνια ο 36χρονος Ενρίκε Τάριο ήταν πληροφοριοδότης του FBI από το 2012 έως το 2014. Ο ίδιος το είχε αρνηθεί παλιότερα, όμως τώρα, δημοσιοποιήθηκαν δικαστικά έγγραφα από δίκη που είχε γίνει το 2014.

Τότε, ο Τάριο ήταν κατηγορούμενος για την πώληση κλεμένων τεστ για τον διαβήτη. Ο δικηγόρος του, ο εισαγγελέας και ένας πράκτορας του FBI είχαν αναφέρει στο δικαστήριο λεπτομέρειες για τη συνεργασία του με τις αρχές, κάτι που οδήγησε στη μείωση της ποινής φυλάκισής του, από 30 μήνες σε 16. Χάρη στον Τάριο, το FBI είχε συλλάβει 13 άτομα για διάφορες υποθέσεις, όπως εμπόριο ναρκωτικών, αναβολικών στεροειδών, λευκής σαρκός κ.α.

Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Τάριο είχε έρθει σε επαφή με εμπόρους λευκής σαρκός και τους πρόσφερε 11.000 δολάρια για να φέρουν δήθεν συγγενείς του από άλλη χώρα. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τόσο η δικαστής της υπόθεσης, όσο και η εισαγγελέας.

Ο ίδιος ο Τάριο έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι ήταν πληροφοριοδότης των ομοσπονδιακών αρχών. Μετά το 2014, πάντως, δεν συνεχίστηκε η συνεργασία τους. Το 2016 ιδρύθηκαν οι Proud Boys και έγινε αμέσως μέλος τους, για να αναλάβει την αρχηγία δύο χρόνια αργότερα.

Με γεμιστήρες…

Στις 5 Ιανουαρίου, και ενώ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον μαζί με άλλα μέλη για την συγκέντρωση του Τραμπ την επόμενη ημέρα, ο Τάριο συνελήφθη επειδή τον Δεκέμβριο σε άλλη συγκέντρωση στην αμερικανική πρωτεύουσα, είχε κάψει πανό του κινήματος Black Lives Matter μπροστά σε εκκλησία μαύρων. Την ώρα της σύλληψής του είχε πάνω του δύο γεμιστήρες. Αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να φύγει από την πόλη και να επιστρέψει τον Ιούνιο για τη δίκη. Ετσι, δεν ήταν παρόν στο Καπιτώλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...