Eπειδή οι σχέσεις με την Εκκλησία και τον επικεφαλής της είναι ευαίσθητο θέμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν εδέχθη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά πήγε η ίδια να τον συναντήσει την Τρίτη στην Αρχιεπισκοπή.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης».
Η ψυχρότητα από το μακρινό 2000, όταν η Εκκλησία σήκωνε «το λάβαρο» της αντίστασης για την απόφαση εξάλειψης του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ταχθεί στο ΣτΕ υπέρ της μη αναγραφής του θρησκεύματος, έδωσε τη θέση της σε μία κίνηση προσέγγισης, ώστε να εγκαινιάσουν μαζί μια νέα σελίδα συνύπαρξης.
Εκ θέσεως, γράφει η Μυρτώ Λιαλούτη στα «Νέα», έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρχουν – και αυτός ο τρόπος, ένα ανεπίσημο δείπνο αργότερα, επισφραγίστηκε με την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Στις δηλώσεις της η κυρία Σακελλαροπούλου στάθηκε στην «ουσιαστική συμβολή» της Εκκλησίας στην παρότρυνση των πολιτών να εμβολιαστούν, αποφεύγοντας επιμελώς τα μπρος-πίσω που προέκυψαν για το άνοιγμα των ναών στα Θεοφάνια.
«Η έμπρακτη αλληλεγγύη του μακαριωτάτου προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας και η ευαισθησία του απέναντι στα προβλήματα της πατρίδας επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Εκκλησίας ως φορέα νοήματος και εμπιστοσύνης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να την ευχαριστεί για την επίσκεψη, που όπως είπε, απέδειξε «τον σεβασμό και την τιμή αυτής προς την Ορθόδοξη Εκκλησία».
«Η επίσκεψη αυτή, συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα, λόγω της χρονικής στιγμής κατά την οποία πραγματοποιείται, εικονίζει και υπογραμμίζει τις αγαθές σχέσεις που υπάρχουν ανέκαθεν μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και ιδίως από της ιδρύσεως του νέου ελληνικού κράτους έως σήμερα», θέλησε να σημειώσει ο Αρχιεπίσκοπος και έκλεισε τις δηλώσεις του με την ευχή «οι καλές αυτές σχέσεις να συνεχιστούν με την παρουσία και το ενδιαφέρον και της εξοχοτάτης νέας Προέδρου, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προς το συμφέρον της πατρίδας μας, της Ορθοδοξίας και του λαού, ο οποίος σέβεται και τιμά τα ιερά και όσια της φυλής και του ευσεβούς Γένους μας».
Ολα δείχνουν, καταλήγει το ρεπορτάζ των «Νέων» στο φύλλο της Τετάρτης, ότι «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιλέξει μια διακριτική σχέση με την Εκκλησία, η οποία πλέον τοποθετείται σε νέες βάσεις και (κυρίως) δεν παίρνει ως δεδομένη την εθιμοτυπία που υπήρχε μέχρι σήμερα.
»Σε άλλα σημεία της δημόσιας παρουσίας της, η Σακελλαροπούλου επέλεξε να μη σπάσει την παράδοση, αλλά να βάλει τη δική της πινελιά στις παρεμβάσεις που είθισται να γίνονται από πολιτικούς της θέσης της – ενδεικτική ήταν η υποδοχή της Σοφίας Μπεκατώρου και η δήλωσή της για τις αποκαλύψεις περί κακοποίησης.
Αυτό κάνει και στην περίπτωση της Εκκλησίας, επιλέγοντας τον συμβολισμό της ενότητας. Τη διευκολύνει, άλλωστε, η συγκυρία: καθόλου τυχαία, τόσο εκείνη όσο και ο Ιερώνυμος, ανέτρεξαν στις δηλώσεις τους στη συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821, την επέτειο της οποίας γιορτάζουμε φέτος, και τους επικείμενους εορτασμούς», καταλήγει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News