Στις 23 Μαρτίου οι Ισραηλινοί θα ψηφίσουν και πάλι, και αυτή θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που θα προσέλθουν στις κάλπες για να βγάλουν κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα αμφισβήτησής του –και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο-, θέλει να πάει ο λαός στις κάλπες με μία καλή είδηση από την προεκλογική περίοδο: ότι το Ισραήλ θα έχει καταστεί η πρώτη χώρα που θα έχει νικήσει τον κορονοϊό επιτυγχάνοντας την ανοσία.
Ετσι ο Νετανιάχου ευελπιστεί σε άγρα ψήφων, αφού πιστεύει ότι ο λαός και υπό το κράτος των εντυπώσεων θα τον επιβραβεύσει για τους χειρισμούς του μέσα στην πανδημία.
Από τις 20 Δεκεμβρίου έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες του Ισραήλ, ενώ από την περασμένη Κυριακή μπορούν να εμβολιάζονται ακόμη και οι νεότατοι, έφηβοι ηλικίας μεταξύ 16 και 18 χρόνων. Στόχος του εφαρμοζόμενου εκεί εμβολιαστικού πρότζεκτ είναι να υπάρξει κάλυψη του πληθυσμού κατά τα 2/3 τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Συνολικά οι Ισραηλινοί αριθμούν περί τα εννέα εκατομμύρια.
Η επιτυχία του Νετανιάχου οφείλεται στο ότι κινήθηκε γρήγορα και έξυπνα, επικοινώνησε προσωπικά και εγκαίρως με τον CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, έτσι στο Ισραήλ δεν παρατηρήθηκαν τα γενικευμένα στην Ευρώπη φαινόμενα κακού εφοδιασμού και τελικά έλλειψη εμβολίων. Ωστόσο υπάρχει μία σκοτεινή πλευρά στο ισραηλινό εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο κατά τα λοιπά βαίνει καλώς όπως είπαμε.
Δεν είναι μόνο ότι τα λεφτά που πλήρωσαν οι Ισραηλινοί για την απόκτηση των εμβολίων ακούγεται ότι είναι τα διπλάσια από εκείνα που έδωσαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, όπως γράφει η Corriere della Sera – αυτό ίσως είναι το λιγότερο. Θέμα έχει προκύψει με το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει δεσμευθεί απέναντι στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ότι θα της δώσει πλήρη κατάλογο με τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού!
Η σχετική συμφωνία που έχει υπογραφεί περιλαμβάνει είκοσι ολόκληρες σελίδες στις οποίες αναφέρονται τα πάντα, με λεπτομέρειες που φθάνουν μέχρι και την τελευταία… σύριγγα. Α, και κάτι ανάλογο έγινε και με τη φαρμακευτική Moderna. Μόλις μαθεύτηκαν τα παραπάνω άρχισε να επικρατεί μεγάλη ανησυχία σχετικά την παραβίαση του ιατρικού απορρήτου ενός εκάστου και την παράδοση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών βορά στις φαρμακευτικές.
Δεν είναι δυνατόν η Pfizer να έχει τα δεδομένα για όλους τους εμβολιασμούς που έγιναν και θα γίνουν στο Ισραήλ, λένε οι επικριτές, δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί όλη η χώρα σε εργαστήριο. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου όμως αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες και απαντά ότι είναι διασφαλισμένο το απόρρητο, αφού στη Pfizer θα παρέχονται γενικά στατιστικά στοιχεία, χωρίς κανένα προσωπικό δεδομένο. Η κάλπη είναι αυτή που θα δείξει και αν η κυβέρνηση πείθει με τις εξηγήσεις της. Προς το παρόν και για άλλη μία εβδομάδα η χώρα βρίσκεται σε καθολικό lockdown.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News