252
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Στη Σκωτία ο Μπόρις Τζόνσον για να την κρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 18:05
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον
| Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Στη Σκωτία ο Μπόρις Τζόνσον για να την κρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 18:05

Με το Brexit σε ισχύ και τις μακρές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Βρετανίας στρέφει την προσοχή της στην ανάσχεση των διαλυτικών τάσεων που επέφερε αυτή η συμφωνία.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε συνδέσει ρητά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη δική της αποχώρηση, σε δεύτερο χρόνο, από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει υποσχεθεί ότι, μόλις ανεξαρτητοποιηθεί, θα ζητήσει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Για να αλλάξει αυτό το κλίμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να επισκεφθεί τη Σκωτία αυτή την εβδομάδα για να απευθύνει έκκληση στους Σκωτσέζους να απορρίψουν τον στενό αυτονομισμό αφότου η πρωθυπουργός της Σκωτίας Στέρτζον ζήτησε να διεξαχθεί ένα ακόμα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η Στέρτζον δήλωσε χθες Κυριακή πως ελπίζει ότι μια καλή επίδοση του κόμματός της, του SNP, στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου θα της δώσει την εξουσιοδότηση να πραγματοποιήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

«Ο Τζόνσον ξεκινά μια ολική προσπάθεια να διασώσει την Ενωση του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε δημοσίευμα της Sun. «Αναμένεται να χρησιμοποιήσει το ταξίδι για να απευθύνει μια θερμή έκκληση προς τους Σκωτσέζους να απορρίψουν τον στενό αυτονομισμό και να τονίσει τα οφέλη τού να είναι κάποιος μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Σκωτία τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας της σε ποσοστό 55% έναντι 45% σε δημοψήφισμα του 2014. Ωστόσο, η πλειονότητα των Σκωτσέζων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, ενδυναμώνοντας τα αιτήματα των Σκωτσέζων αυτονομιστών για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας αφού η χώρα συνολικά ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...