Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορoνοϊού της Βρετανίας, που διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα στις χώρες της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Τρίτη είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας 26 άτομα με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού (εδώ).
Το θέμα θα εξεταστεί σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στη 1:30 το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην οποία θα συμμετέχουν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η σύσκεψη έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης, με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.
Δηλαδή, θα γίνει μια προσπάθεια να συμμετέχουν περισσότερα εργαστήρια στη χώρα και να γίνονται περισσότερες αναλύσεις στο RNA του κορονοϊού σε όσους διαγιγνώσκονται θετικοί, ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι επικίνδυνες μεταλλάξεις, καθώς πρόκειται για διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και τρεις ημέρες και γίνεται σε ελάχιστα εξειδικευμένα εργαστήρια στη χώρα.
Την Πέμπτη, η πνευμονολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ., ξεκαθάρισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το εμβόλιο καλύπτει τις μεταλλάξεις και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Επεσήμανε επίσης ότι οι ιοί αλλά και οι κορονοϊοί μεταλλάσσονται, κάτι που είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και μπορούν να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές. Τόνισε, επίσης, ότι στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν καλύπτει κάποια μετάλλαξη, θα μπορεί να προσαρμοστεί το πολύ μέσα σε έξι εβδομάδες και θα μπορεί να καλύψει τον πληθυσμό από το νέο στέλεχος.
Από τη μετάλλαξη το 20% των κρουσμάτων στην Πορτογαλία
Η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής, είπε: «Νομίζω ότι σε αυτή φάση έχουμε λόγο να κάνουμε πολύ σωστή διερεύνηση και παρακολούθηση στην επιστημονική κοινότητα, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε παραπάνω στην κοινωνία, το εμβόλιο φαίνεται ότι λειτουργεί, πρέπει να κρατάμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε προσεκτικά για να πάμε καλά μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι». Ωστόσο, φέρνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η κυρία Γκάγκα εξήγησε πως στην χώρα το 20% των καινούργιων κρουσμάτων έχουν σχέση με τη μετάλλαξη. «Υπήρχε πολύ μεγάλη χαλάρωση των μέτρων στις γιορτές στην Πορτογαλία» παρατήρησε, για να εκφράσει έπειτα την ανησυχία τη για την κατάσταση στην Αττική.
«Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην Αττική με πολλά κρούσματα, πρέπει να υπάρχει πολλή προσοχή, αλλά παντού πρέπει να υπάρχει προσοχή» προειδοποίησε.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ξεχωριστών μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 870. «Από αυτές, οι 800 είναι γνωστές από διάφορες χώρες του κόσμου, από παντού. Οι 70 όμως είναι “γαλανόλευκες” και έχουν δημιουργηθεί εδώ, στη χώρα εμάς», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Θάνος στο Protagon.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News