Μπόρις Τζόνσον, δεν κάνεις τίποτε περισσότερο από το να προδίδεις τις βρετανικές αξίες – αυτός είναι ο ψόγος που η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσάπτει στον έχοντα τώρα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας από τον θώκο του πρωθυπουργού.
Η Μέι μίλησε στην κατά βάση συντηρητική εφημερίδα Daily Mail και απαρίθμησε τις πολυεπίπεδες κινήσεις του Τζόνσον που, κατά την κρίση της, αποδεικνύουν τον αμοραλισμό του. Στο Brexit πρωτίστως, που το γύρεψε κατά παραγγελίαν, α λα καρτ, και αναλόγως εξεβίασε τους Ευρωπαίους, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις γενικότερα, που δεν χτίζονται παρά με συνεννόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συμβαλλομένων.
Ησουν πάντα έτοιμος να παραβιάσεις το διεθνές δίκαιο, είπε στον Τζόνσον η Μέι μέσω της εφημερίδας. Να σπάσεις συμφωνίες που έχεις συνυπογράψει, να διαπραγματευτείς εκ νέου τα περαιτέρω μη διαπραγματεύσιμα. Οποία ντροπή για τη Βρετανία! Αν όντως θέλεις να αναζωογονήσεις την εικόνα της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή, καλά θα κάνεις να αλλάξεις ρότα. Πρέπει να ενθαρρύνεις τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Και τέτοιοι στόχοι επιτυγχάνονται, ξέρεις, μόνο με τις δικές μας αξίες.
Η αμοιβαία αντιπάθεια των Μέι και Τζόνσον έχει προϊστορία, έγκειται στην πολιτική κρίση που προκάλεσε ο πρώτος παραιτούμενος από το Φόρεϊν Οφις και πλήρωσε η δεύτερη με τη δική της παραίτηση από την πρωθυπουργία. Το Brexit, φυσικά, είναι το βασικό σημείο τριβής τους: η Μέι πιστεύει ότι η δική της συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, του 2019, ήταν καλύτερη από του Τζόνσον, πιο ωφέλιμη για τους Βρετανούς.
Το μόνο διεθνές «χαρτί» που μπορεί να παίξει ο Μπόρις μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση αφορά την ανανέωση του προφίλ της Βρετανίας και τον κατά δύναμιν απεγκλωβισμό της από την απομόνωση στην οποία περιέπεσε με λάθη της ηγεσίας της.
Υπάρχουν δύο ευκαιρίες για να αποδείξει ο Τζόνσον τι εννοεί όταν μιλάει για «παγκόσμια Βρετανία»: η μία είναι η σύνοδος κορυφής των G7 και η δεύτερη η σύνοδος για το κλίμα που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο στη Γλασκόβη. Ζητούμενο και στις δύο περιπτώσεις θα είναι το «ανοιχτό στυλ» της Βρετανίας στα μεγάλα θέματα, δηλαδή στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και στο μείζον περιβαλλοντικό θέμα της υπερθέρμανσης της Γης..
Η συγκυρία πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ δεν ευνοεί τον Τζόνσον. Μάλλον ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμμερίζεται τις απόψεις της Μέι για τον βρετανό πρωθυπουργό, χωρίς να έχει καμία πικρία ή υστεροβουλία αυτός βεβαίως, αφού δεν κρύβει την έλλειψη συμπάθειας στον Τζόνσον, στον άνθρωπο που συμβολίζει την καταστροφή καθώς πέταξε έξω από την Ευρώπη την πατρίδα του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News