Ως «παράθυρο» για διπλωματική λύση περιέγραψε την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν οι δύο πλευρές καταπιαστούν με αυτές τις συνομιλίες με σταθερή βούληση και τον απαραίτητο ρεαλισμό, μπορούν στο τέλος να βρεθούν πολιτικές λύσεις».
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε τα προβλήματα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας «περίπλοκα αλλά όχι αδύνατο να επιλυθούν», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που προσφέρει και το διεθνές δίκαιο προκειμένου να διευθετηθούν δίκαια και συναινετικά τέτοια θέματα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν τώρα όλες οι πλευρές».
Ο γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι η προηγούμενη χρονιά έχει αφήσει πίσω της σημάδια στην σχέση ΕΕ – Τουρκίας, «κάποιες δύσκολες συζητήσεις για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με την εμπλοκή πολεμικών πλοίων συμμάχων». Τόνισε ότι επρόκειτο για μια κατάσταση την οποία «δεν θέλουμε να βιώσουμε πάλι», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα – με το βλέμμα στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Εκανε μάλιστα λόγο για «το πρώτο βήμα προς μια διπλωματική λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων και ένα καλό μήνυμα για την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», ενώ σημείωσε ότι «η πρόωρη αποχώρηση του “Barbaros” από τα ανοιχτά της Κύπρου έχει εκληφθεί πολύ θετικά ως δείγμα αποκλιμάκωσης και στηρίζεται από όλη την Ευρώπη».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο σημαίνει και ότι μπορούν να ακυρωθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Αγκυρας, ο Χάικο Μάας επανέλαβε ότι είναι «πολύ ευγνώμων» για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πάρουμε τη μπάλα και να φροντίσουμε ώστε τα θέματα του παρελθόντος κάποια στιγμή να ανήκουν στο παρελθόν. Η Γερμανία – εφόσον αυτό είναι το επιθυμητό – θα συνεισφέρει σε αυτό».
Εξέφρασε δε την ελπίδα οι προσκλήσεις σε συνομιλίες και οι συνομιλίες που θα γίνουν να είναι βιώσιμες: «Και τότε είμαι της άποψης ότι στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα πρέπει να μιλήσουμε στο μέλλον όχι τόσο για μέτρα, αλλά – αν όλα αυτά που έχουμε βάλει ως στόχο επαληθευτούν – θα έχουμε μια σημαντικά πιο εποικοδομητική σχέση, προς όφελος και των δύο πλευρών», τόνισε.
Επιπλέον, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με το Ισλάμ, ο κ. Μάας δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά, αλλά επισήμανε ότι στην Γερμανία δεν είναι άγνωστα τα περιστατικά και οι δηλώσεις κατά του Ισλάμ. «Η κυβέρνηση ενεργεί απέναντι σε αυτά με συνέπεια – όπως και για κάθε άλλη μορφή ρατσισμού – όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα. Αυτό το οφείλουμε σε όλους όσοι ανήκουν σε μια θρησκεία, στο πλαίσιο της ευθύνης μας για την άσκηση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».
Και απειλές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας
Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η στάση του Μάας την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι αν ο 61ος γύρος ναυαγήσει θα είναι ευθύνη της Ελλάδας και η Τουρκία δεν θα ευθύνεται για την όποια ένταση προκληθεί!
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχικά ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία είναι «έτοιμη να πράξει «ό,τι της αναλογεί» για να διατηρηθεί η «θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών,
Οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, χάρη στα εποικοδομητικά βήματα που ανέλαβε η Ευρώπη, είπε ο τούρκος υπ. Εξωτερικών. «Δεν αναλαμβάνουμε καινούργιες πρωτοβουλίες προς την ΕΕ λόγω των κυρώσεων. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε την ΕΕ λόγω της εποικοδομητικής στάσης της απέναντι στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Αλλά έπειτα, ενώπιον του γερμανού υπουργού Εξωτερικών είπε για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα (ο 61ος γύρος θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα). «Θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60», είπε. «Αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται στους ώμους των Αθηνών», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος έχει διακοπεί πολλές φορές λόγω της… απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει σ’ αυτόν.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο τούρκος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο διάλογος που ξεκινά η Τουρκία με την ΕΕ και την Ελλάδα «δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις», λέγοντας ότι η Άγκυρα «δεν φοβάται» τέτοια μέτρα. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία «συνεχίζει τις προκλήσεις της ακόμη και σε αυτό το στάδιο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News