H σύλληψη του ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, με το που πάτησε το πόδι του στη Μόσχα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον δυτικό κόσμο. Υπήρξαν δηλώσεις καταδικαστικές, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τις ΗΠΑ. Η αντίδραση του Κρεμλίνου; Δεν είναι δική σας δουλειά!
Πρώτος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με παρέμβασή του το βράδυ της Κυριακής, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Ναβάλνι «απαράδεκτη» και κάλεσε τις ρωσικές Αρχές να τον αφήσουν αμέσως ελεύθερο. Ακολούθησε αντίστοιχο μήνυμα από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο είχε η στάση του Βερολίνου, δεδομένου ότι η Ανγκελα Μέρκελ και Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις πρόσφατα έκαναν κάποιες απόπειρες να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ήταν πάντως κάθετος:
«Η Ρωσία δεσμεύεται από το Σύνταγμά της και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι αρχές αυτές θα πρέπει, φυσικά, να ισχύουν και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.
Από την πλευρά του το Λονδίνο ζήτησε από τη Μόσχα την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει πώς ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο.
«Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ. «Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι, η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος», είπε ο Ράαμπ.
Οι δικηγόροι του Ναβάλνι δήλωσαν το πρωί της Δευτέρας ότι δεν τους είχε δοθεί πρόσβαση στον πελάτη τους και ότι είναι άγνωστη η κατάστασή του.
Από τις ΗΠΑ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη του Ναβάλνι, υπήρξε αντίδραση. Τόσο από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όσο και από την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι» ανέφερε ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι η σύλληψη του ρώσου αντικαθεστωτικού είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν τόσο ο Ναβάλνι όσο και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές.
Ο Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, δήλωσε μέσω του Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, που αναλαμβάνει σε τρεις ημέρες τα καθήκοντά του ως προέδρου των ΗΠΑ.
«Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του», έγραψε στο Twitter Τζέικ Σάλιβαν.
Απαντώντας στα σχόλια, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συμβούλευσε τους αξιωματούχους τρίτων χωρών να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να επικεντρώνονται σε εσωτερικά ζητήματα, κατηγορώντας τους παράλληλα για «προκατασκευασμένα σχόλια»: «σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην καταπατάτε την εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας», έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook μετά την έκκληση του Τζέικ Σάλιβαν για την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι.
Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εκδηλώσεις οργής των δυτικών χωρών για τη σύλληψη του Ναβάλνι είναι σχεδιασμένες για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες τους από τα εσωτερικά προβλήματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News