Τη στιγμή που στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό περισσότερα από 70.000 άτομα και η εκστρατεία «Ελευθερία» προβλέπει σε αυτή τη φάση να λάβουν τη σωτήρια δόση όλοι όσοι είναι άνω των 85 ετών, χιλιάδες άτομα αυτής της ηλικίας που δεν μπορούν να μετακινηθούν, δεν έχουν καμία λύση.
Κι αυτό διότι δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς στα εμβολιαστικά κέντρα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Οι ίδιοι, ενώ αγωνιούν, δεν γνωρίζουν ούτε με ποια επιλογή θα πρέπει να απαντήσουν στο μήνυμα που λαμβάνουν στο κινητό, ώστε να μη χάσουν το ραντεβού τους όταν το ζήτημα ρυθμιστεί, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση.
Το υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει κάποια πρόβλεψη, ενώ όπως διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε αυτή τη φάση των εμβολιασμών δεν προβλέπεται η κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των πολιτών αυτών με το εμβόλιο της Pfizer, καθώς συντηρείται σε ειδικά ψυγεία και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα για τη μεταφορά του σε σπίτια.
Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίζεται καθησυχαστική και διαβεβαιώνει ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς εμβόλιο, όμως παράλληλα παραδέχεται ότι είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα και απασχολεί πολύ την Επιτροπή και το υπουργείο Υγείας, που προσπαθούν να βρεθεί η καταλληλότερη λύση.
Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τα άτομα με αναπηρίες, καθώς κάποια από τα εμβολιαστικά κέντρα ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, οπότε η αγωνία κορυφώνεται και γι’ αυτήν την κατηγορία του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννη Βαρδακαστάνη, τα μέλη τους έχουν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην οποία επισημαίνουν αυτό το πρόβλημα και προτείνουν λύσεις.
Οπως τονίζει ο ίδιος, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων με κινητικά προβλήματα που θα κληθούν να απαντήσουν στο μήνυμα το οποίο θα αποσταλεί από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, για το εάν αποδέχονται ή όχι τον εμβολιασμό τους. «Κυρίως, όμως, δεν ξέρουν με ποιο τρόπο θα πρέπει να απαντήσουν και αν θα πρέπει να επιλέξουν “αποδέχομαι” ή “δεν αποδέχομαι” τον εμβολιασμό, ώστε να μη χάσουν το ραντεβού τους στο μέλλον».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμένεται να ανακοινωθούν ποια, ελάχιστα, εμβολιαστικά κέντρα δεν διαθέτουν ράμπα για αμαξίδια, ώστε απλώς να αλλάξουν την επιλογή του εμβολιαστικού κέντρου.
Παρέμβαση ΙΣΑ
Toν εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν προτίθενται να αναλάβουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Περιφέρεια Αττικής, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Υγείας τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους.
Πρόκειται για δύο ασθενοφόρα και 10 κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι, στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε ότι η ομάδα των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν είναι μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, που κινδυνεύει από τις επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 και θα πρέπει να προηγηθεί στον εμβολιασμό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News