Μπροστά στο εύρος της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής, κρίσης την οποία αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, «δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα»: έξι ημέρες πριν από την ορκωμοσία του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιό του για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού –ένα σχέδιο που προβλέπει γιγαντιαία δαπάνη ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Για να προλάβει τις επικρίσεις που θα προκαλέσει το σχέδιο, καθώς θα αυξήσει πολύ το χρέος και θα επιβαρύνει πολύ τα δημοσιονομικά, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «η απόδοση της επένδυσης» σημαίνει ότι η οικονομική ζημία «μακροπρόθεσμα» θα είναι περιορισμένη. «Τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος» του σχεδίου, επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο Μπάιντεν έχει μια μεγάλη ευκαιρία. Για να τεθεί το σχέδιό του σε εφαρμογή, θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο και τώρα οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία. Ηδη η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσαν ότι το Κογκρέσο θα πιάσει αμέσως δουλειά για το πακέτο κινήτρων της οικονομίας του εκλεγμένου προέδρου.
«Το πλαίσιο έκτακτης βοήθειας που ανακοινώθηκε σήμερα (χθες, Πέμπτη) το βράδυ από την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, είναι η σωστή προσέγγιση» ανέφεραν η Πελόζι και ο Σούμερ σε μία κοινή ανακοίνωσή τους. «Θα πιάσουμε δουλειά αμέσως για να μετατρέψουμε το όραμα του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν σε νομοθεσία, που θα ψηφιστεί και από τα δύο νομοθετικά σώματα και θα υπογραφεί για να γίνει νόμος».
Το σχέδιο προβλέπει κολοσσιαίες δημόσιες δαπάνες, ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και πολύ λογικά κατέλαβε τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων αμερικανικών εφημερίδων την Παρασκευή.
Δίχως άλλο, είναι ένα χωρίς προηγούμενο πακέτο δημοσίων δαπανών που προσπαθεί να ανατάξει μια χειμαζόμενη αμερικανική οικονομία, χτυπημένη από μήνες περιοριστικών μέτρων, ανεργίας και ύφεσης. Τι προβλέπει:
Εμβόλια, αντιμετώπιση της πανδημίας, σχολεία: 400 δισ. δολάρια
Θα διατεθούν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, και 50 δισ. για να αυξηθούν τα τεστ. Ποσό 30 δισ. δολαρίων θα επιτρέψει να διανεμηθούν μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες κ.ά.) και 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν σε αμερικανικές βιομηχανίες για να κατασκευάσουν εξοπλισμό.
Προβλέπεται δαπάνη 170 δισ. δολαρίων για το άνοιγμα των σχολείων, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν κλειστά στις ΗΠΑ. Θα επιτρέψει τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την αγορά παραπετασμάτων προστασίας, τη βελτίωση του εξαερισμού, την αύξηση των δυνατοτήτων μεταφοράς, ούτως ώστε να μειωθούν οι μαθητές που θα μεταφέρει κάθε κίτρινο σχολικό λεωφορείο κ.ο.κ..
Ο Μπάιντεν θέλει να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε 100 ημέρες.
Στήριξη οικογενειών: 1 τρισ. δολάρια
Νέα τσεκ θα σταλούν στους δικαιούχους, ύψους 1.400 δολαρίων κατ’ άτομο, ενώ τα επιδόματα ανεργίας, που θα αυξηθούν ξανά σε 400 δολάρια την εβδομάδα, θα παραταθούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.
Προβλέπονται βοηθήματα για την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών ύδρευσης και ενέργειας, ύψους 25 δισ. δολαρίων. Οι εξώσεις θα ανασταλούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να αυξηθεί η επισιτιστική βοήθεια που χορηγείται στις φτωχότερες οικογένειες.
Μέτρο που υποσχόταν προεκλογικά: η αύξηση του κατώτερου μισθού, που επιδιώκει να υπερδιπλασιαστεί, στα 15 δολάρια την ώρα.
Ενα ειδικό ταμείο θα δημιουργηθεί, με κεφάλαια 25 δισ. δολαρίων, για να χρηματοδοτηθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί για παιδιά οικογενειών που πλήττονται από την πανδημία και με ποσό άλλων 15 δισ. δολαρίων για στηριχθούν τα νηπιαγωγεία.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες των βετεράνων για περίθαλψη υγείας προβλέπεται δαπάνη 20 δισ. δολαρίων
Στήριξη κοινοτήτων που πλήττονται: 440 δισ. δολάρια
Για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, θα δαπανηθούν 50 δισ. δολάρια ώστε να τους προσφερθεί η ρευστότητα που χρειάζονται.
Τα κεφάλαια για τις πολιτείες, τις πόλεις και τις τοπικές κοινότητες είναι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και στους Δημοκρατικούς. Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να τους διατεθούν 350 δισ. δολάρια για να καταβάλουν μισθούς στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εκπαιδευτικούς και άλλους.
Για να προσφερθεί βοήθεια στον τομέα των μεταφορών, που πλήττει βαριά η κρίση, προβλέπεται δαπάνη 20 δισ. δολαρίων.
Ισόποση βοήθεια προβλέπεται να προσφερθεί σε κοινότητες Ινδιάνων.
Σχεδόν 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών εργαλείων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων όπως αυτές που έπληξαν πολλά υπουργεία και υπηρεσίες τον Δεκέμβριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News