908
Δένδιας και Οσμάνι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης | twitter

Δένδιας σε Οσμάνι: Δεν ήσασταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 15:47
Δένδιας και Οσμάνι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης
|twitter

Δένδιας σε Οσμάνι: Δεν ήσασταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 15:47

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν σε διμερή ζητήματα, την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τρία Μνημόνια Συνεργασίας. Συγκεκριμένα αφορούν στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορά της Βόρειας Μακεδονίας Invest North Macedonia.

«Πήγαμε ένα βήμα παραπέρα με την υπογραφή τριών μνημονίων που αφορούν τους τομείς της διπλωματίας, της πολιτικής προστασίας, του εξωτερικού εμπορίου και των επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Δένδιας

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος και φίλος της Βόρειας Μακεδονίας», με τη χώρα μας να έχει συμφέροντα στη σταθερότητα της περιοχής.

«Υποστηρίζουμε την προσπάθειά σας στην ΕΕ», σημείωσε ο έλληνας υπ. Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κενό σταθερότητας στην περιοχή μας», είπε ο κ. Δένδιας ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη χώρα του κ. Οσμάνι για την ευθυγράμμιση της με την ΕΕ για την Τουρκία.

Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών για να υπάρχει πρόοδος».

«Εχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή της, χρειάζεται όμως μεγάλη πρόοδος για τη συνετή χρήση του ονόματος και την εκρίζωση του προβλήματος της αρχαιοποίησης», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία τι έχει συμβεί στην αρχαιότητα: οι συμπατριώτες σας δεν ήταν στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο και έχει γίνει δεκτό από τη Βόρεια Μακεδονία ότι δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα και σε άλλες ιστορικές στιγμές.

«Μεταξύ φίλων πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί», ανέφερε. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά συμφέροντα στη σταθερότητα στην περιοχή και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δική σας ευημερία».

Οπως υπενθύμισε, οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα, ενώ η Ελλάδα έχει καλωσορίσει τη Βόρεια Μακεδονία σαν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και πραγματοποιεί αποστολές για την αστυνόμευση του εναερίου χώρου της.

Ευχαρίστησε μάλιστα τη γειτονική χώρα «για την ευθυγράμμιση της χώρας σας στην κοινή θέση της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία”. “Έχει σημειωθεί και εκτιμάται ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας με την Αλβανία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πάντα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

Αναφερόμενος δε στην έναρξη των διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία για το θέμα της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει βάσει των ίδιων αρχών.

«Υπογραμμίζω τη σημασία να υπάρξει μια ομαλή συνέχιση των συζητήσεων και η ανάγκη να απέχει από προκλητικές ενέργειες η Τουρκία».

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στα πλαίσια της ΕΕ να παρέχει υποστήριξη στην προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, ενώ και ο πρωθυπουργός είναι πολύ δραστήριος στον τομέα αυτό.

Σημείωσε τέλος ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διοργανωθεί στην Ελλάδα το Δεύτερο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, κάτι το οποίο «θα είναι προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Ευρώπης εν γένει».

Οσμάνι: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι στρατηγικοί εταίροι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που έχει επί της αρχής να στηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας του.

«Εκτιμούμε τη στήριξή σας. Αυτό αποτελεί τη βάση για μια μακρά φιλία μεταξύ μας”, ανέφερε. “Αναμένουμε μεγάλη στήριξη από τους φίλους μας στην Ελλάδα στον αγώνα μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και με τη δέσμευση στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση».

Όπως υπογράμμισε πρόθεση των δύο χωρών είναι να «υπερβούν τις σχέσεις καλής γειτονίας”. “Θέλουμε τις διμερείς μας σχέσεις να τις μετατρέψουμε σε μια ειλικρινή και στρατηγική εταιρική σχέση βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της υποστήριξης».

«Η πανδημία έχει δείξει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ειδικά όταν μιλάμε για όμορες χώρες».

Υπενθύμισε ότι τρέχουν διάφορα προγράμματα υποδομών, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου, η εκ νέου χρησιμοποίηση του υφιστάμενου αγωγού, η προσπάθεια βελτίωσης σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει την επιθυμία να συμμετάσχει στον FSRU στην Αλεξανδρούπολη και θα ανοίξει και ένας νέος συνοριακός σταθμός.

«Αναμένω τους επόμενους μήνες, μειώνοντας τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, να έχουμε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ μας, αλλά και της υλοποίησης των δραστηριοτήτων που ορίζονται στο σχέδιο δράσης της Συμφωνίας των Πρεσπών», επεσήμανε.

«Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για περισσότερες επισκέψεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά και σε περισσότερες συμφωνίες που θα υπογραφούν, περισσότερες δραστηριότητες που ορίζονται στο σχέδιο δράσης, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών μας. Είναι πολύ σημαντικό για να υπάρξει μια διαρκής φιλία μεταξύ των χωρών μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...