578
Το Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit αναζητεί το νέο του ρόλο. Στο μεταξύ η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τον δικό της | Shutterstock

Από το City του Λονδίνου στο City of Athens 

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 20:45
Το Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit αναζητεί το νέο του ρόλο. Στο μεταξύ η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τον δικό της
|Shutterstock

Από το City του Λονδίνου στο City of Athens 

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 20:45

Στην αργκό των αγορών κάποιοι τα αποκαλούν «μεγάλα σπίτια». Ο λόγος για τις μεγάλες εταιρικές φίρμες, τις πολυεθνικές. Δεν είναι πολλές και είναι όλες αναγνωρίσιμες. Ειδικά εάν μιλά κανείς για τις αγορές χρήματος όλοι ξέρουν ονόματα όπως οι Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, HSBC. O κατάλογος βαρύς κι άλλο τόσο τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται. Eνα κοινό στοιχείο όλων αυτών είναι ότι όταν τις σκέφτεται κάποιος εύκολα το μυαλό του πάει Λονδίνο και συγκεκριμένα στο City του Λονδίνου, την μικρή «πόλη» του ενός τετραγωνικού μιλίου μέσα στην βρετανική πρωτεύουσα. Aντε να σκεφτεί κανείς και το Canary Wharf που τα τελευταία χρόνια «ανταγωνίζεται» το παλιό, καλό City στην «φιλοξενία» μεγάλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Πόσο παράξενο θα ήταν ωστόσο, κάποιες από αυτές τις μεγάλες εταιρείες να ξεκινήσουν να βλέπουν Ελλάδα; Πόσο δε να έρχονται Ελλάδα, αναζητώντας στέγη κάτω από τον φωτεινό Αττικό ουρανό, σε ελάχιστη απόσταση από τον Ιερό Βράχο, με τα στελέχη τους να ζουν μονίμως εδώ και να επωφελούνται από μαγικά weekends στα ελληνικά islands;

Μετά το Brexit όπως φαίνεται αρκετά πράγματα αλλάζουν και ακόμη περισσότερα σχεδιάζεται να αλλάξουν. Για παράδειγμα, έντονες είναι οι φήμες στην αγορά πως δύο μεγάλες ξένες, επενδυτικές, τράπεζες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγουν γραφεία στην Αθήνα ενώ μια ακόμη μεγάλη τράπεζα πρόκειται να επεκτείνει την περιορισμένη, σήμερα, παρουσία της στην χώρα. Τα ονόματα είναι μεγάλα και τρανταχτά, ονόματα πρώτης γραμμής, σύμφωνα με πληροφορίες. Για την εξέλιξη είχε προϊδεάσει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης  Πατέλης μιλώντας στην βρετανική Telegraph. Eνα νέο, ασφαλές περιβάλλον, φόρος της τάξης του 7% για τους συνταξιούχους, καθώς και η μη φορολόγηση των μισών εισοδημάτων των νέων μεταναστών, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου «ικανού να δελεάσει ανθρώπους από το εξωτερικό, ιδιαίτερα μετά το Brexit», σύμφωνα με τον κ. Πατέλη.

Oταν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες όμως στο κατάλληλο timing, παράγονται αποτελέσματα, όπως αρχίζει να αναφαίνεται ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μιλούν για το άνοιγμα γραφείων δύο μεγάλων ξένων τραπεζών και για την επέκταση των δραστηριοτήτων μιας ακόμη στην Αθήνα. Πρωτοβουλίες που «κουμπώνουν» όμως και με μια διαφαινόμενη νέα στρατηγική από την πλευρά των ξένων τραπεζών. Αυτή της διασποράς σε διάφορες πόλεις και όχι την μετεγκατάσταση όλων των δραστηριοτήτων σε μία ή δύο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις καθώς κανένα μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο, σε κοινοτικό έδαφος, δεν έχει καταφέρει να ανακηρυχθεί ο επίσημος διάδοχος του City.

Oπως και να έχει, η σύνδεση της Ελλάδας με μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα είναι μια εξέλιξη πολύ σημαντική για τη χώρα και «δένει» με τις σημαντικές κινήσεις που έχουν κάνει ήδη τους τελευταίους μήνες, μεγάλες επιχειρήσεις, σε άλλα πεδία, όπως η Microsoft, η Volkswagen, η Cisco κ.α.

«Σινιάλο»

Μπορεί σε μια πρώτη φάση τα πραγματικά οφέλη για την ελληνική οικονομία να μην είναι εντυπωσιακά. Θα είναι όμως σημαντικά λιθαράκια σε μια μακρά διαδικασία δημιουργίας ενός υγιούς brand για τη χώρα που, με την σειρά του, θα προσελκύσει νέους, μεγάλους και μικρότερους παίκτες διεθνούς εμβέλειας.

Oπως χαρακτηριστικά λέει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος τέτοιες κινήσεις δίνουν ένα ουσιαστικό σινιάλο στην αγορά διεθνώς ότι για να εμπιστεύονται τόσο μεγάλα ονόματα την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα και την σύνδεση της φήμης τους με την ελληνική αγορά, κάτι καλό συμβαίνει.

Ειδικά αφού για μικρότερους παίκτες αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια εγγύηση όταν μεγαλύτεροι παίκτες, όπως είναι όλες αυτές οι εταιρείες που ψηφίζουν Ελλάδα, έχουν και μεγαλύτερη δυνατότητα, καλύτερα συστήματα και περισσότερη πληροφόρηση για ανάλυση κινδύνων και εκτίμηση προοπτικών. Εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες και οι δύο, ειδικά εάν μιλούμε για μια χώρα όπως η Ελλάδα που μόλις πριν λίγα χρόνια μετρούσε αγανακτισμένους στις Πλατείες και capital controls…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...