Το Μαλιμπού ήταν ανέκαθεν μια πόλη hippie chic με διάσημους κατοίκους, καλλιτέχνες και designers, δημιουργικές ψυχές, γενικά, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η πανδημία έφερε, όμως, στην περιοχή ένα νέο κύμα πλουσίων, που γοητεύτηκαν από τον ζεστό καιρό και το χαλαρό lifestyle των σέρφερ. Τώρα, σχεδόν όλα τα σπίτια νοικιάζονται (έως και 200.000 δολάρια τον μήνα) ενώ οι ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών μένουν, πλέον, μόνιμα εδώ.
Στο μεταξύ έχει μεγαλώσει η ζήτηση ακινήτων. Λευκά σπίτια με κόκκινα κεραμίδια Ισπανικής Αποικιακής Αρχιτεκτονικής (Spanish Revival), μοντερνιστικά αριστουργήματα όπως το «Stevens House» του Τζον Λάουτνερ (τώρα ανήκει στον Εντουαρντ Νόρτον) και οικολογικές «καλύβες» των χίπις, όπως αυτή που μόλις μεταβίβασε η Ντάριλ Χάνα στον πρώην της Νιλ Γιανγκ, πουλιούνται σαν ζεστά ψωμάκια…
Σύμφωνα με τοπικούς κτηματομεσίτες, παρατηρείται κυριολεκτικά μια έκρηξη στην αγορά ακινήτων στο Μαλιμπού. Η Σάρα Γκρισάντι, κτηματομεσίτρια και σύζυγος του δημάρχου της πόλης Πολ Γκρισάντι, υπογραμμίζει την αύξηση των ενοικιαστών από την έναρξη της πανδημίας: «Δεν μπορούσα να βρω σπίτια αρκετά γρήγορα. Έχουν απομείνει ελάχιστα προς ενοικίαση», λέει στην βρετανική Telegraph. Οσο για αγορά… οι τιμές μπορεί να αγγίζουν και τα 100 εκατ. ευρώ.
Τι συνέβη, όμως και αυτή η μικρή πόλη, που κάποτε έλεγαν για αστείο πως ήταν ένας «αυτοκινητόδρομος και τρία εμπορικά κέντρα», έγινε καταφύγιο υπερπλουσίων;
Το σέρφινγκ και οι εκπληκτικές παραλίες του Μαλιμπού έχουν, φυσικά, παίξει τον ρόλο τους, κατανοητό σε όποιον θυμάται τον Κιάνου Ριβς και τα κρυστάλλινα γαλανά νερά στην cult ταινία «Στην κόψη του κύματος» του 1991. Εύκολα προσβάσιμο, το Μαλιμπού απέχει μόλις 35 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κεντρικό Λος Άντζελες. Ακόμα και το Carbon Beach, γνωστό ως Billionaire’s Beach (Παραλία των Δισεκατομμυριούχων), είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό και όποιος είναι αρκετά γενναίος μπορεί να δοκιμάσει να δαμάσει τα κύματα του Ειρηνικού.
Η φήμη του πάει πίσω στον 19ο αιώνα όταν οι πρωτοπόροι Μέι και Φρέντερικ Ριντζ αγόρασαν το «Rancho Malibu», μια έκταση μήκους 45 χλμ και έδωσαν σκληρό αγώνα για να μην περάσουν δημόσιοι δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές μέσα από το κτήμα τους. Ο Φρέντερικ πέθανε το 1905, η Μέι, όμως, συνέχισε την προσπάθεια. Και πλήρωνε τα έξοδα νοικιάζοντας την παραθαλάσσια ιδιοκτησία της σε σταρ του Χόλιγουντ. Η Μπάρμπαρα Στάνγουικ και η Γκλόρια Σβάνσον, μεταξύ άλλων, έχτισαν «καλύβες» κατά μήκος της ιδιωτικής παραλίας (1,5 χλμ), που έγινε γνωστή ως Μαλιμπού Κόλονι (η Αποικία).
Η προστασία της ιδιωτικής ζωής υπήρξε ανέκαθεν μέρος του πλαισίου του Μαλιμπού, πράγμα δελεαστικό για celebrities που προσπαθούν να αποφύγουν τους παπαράτσι. Σύγχρονοι σταρ όπως οι Λεονάρντο ντι Κάπριο, Κάιλι Τζένερ, Μελ Γκίμπσον και Μπιγιονσέ, είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους που διαθέτουν ιδιοκτησίες εδώ. Μπορείς, λοιπόν, να δεις τον Ντάστιν Χόφμαν να ψιλοκουβεντιάζει με περαστικούς στο δρόμο ή τον Νικ Νόλτε με μπουρνούζι και παντόφλα στο Ralphs, το μπακάλικο της γειτονιάς του.
Σύμφωνα με το περιοδικό W, «Το Nobu είναι η “φυσαλίδα” των celebrities», όπου μαζεύονται συνεχώς διάσημα πρόσωπα, από τα μέλη της οικογένειας Καρντάσιαν-Τζένερ μέχρι την Κάια Γκέρμπερ και τον Τζέιντεν Σμιθ, για σούσι και φιλιά στον αέρα.
Αλλά δεν είναι οι μόνοι που τραβούν την προσοχή στο Μαλιμπού: «Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθείς στο ταμείο του σούπερ μάρκετ πίσω από κάποια που βγήκε για ψώνια φορώντας μόνο μπικίνι string», λέει στην Telegraph η γυμνάστρια της Lady Gaga, Νίντα Σόμπερκβιστ.
Οι σταρ του κινηματογράφου περισσεύουν στο Μαλιμπού, οι ντόπιοι όμως αναγνωρίζουν ότι είναι ένα συν στην εμπειρία που προσφέρει η πόλη τους. Τους βλέπουν όπως και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα στην παραλία Point Dune: σαν το λαμπερό σκηνικό της καθημερινής ζωής. Και όταν οι παπαράτσι προσπαθούν να εισβάλουν, οι ντόπιοι τους προστατεύουν.
Η Ντόροθι Λούσεϊ, πρώην δημοσιογράφος του Fox TV Entertainment, που ζει πάνω από 30 χρόνια στο Μαλιμπού, θυμάται ότι κάποτε ένας φωτογράφος κυνηγούσε την Πάμελα Αντερσον χρησιμοποιώντας ως κάλυμμα μια σανίδα του σερφ. Κάποιοι γονείς, μαζί και η Λούσεϊ, τον είδαν, κάλεσαν την ασφάλεια της παραλίας και ο φωτογράφος αναγκάστηκε να φύγει τρέχοντας πάνω από την άμμο και σέρνοντας τη σανίδα του σερφ και την κάμερα πίσω του.
Το Μαλιμπού ή το «Μπου» όπως το λένε οι ντόπιοι, έχει παραμείνει μια κλειστή κοινότητα, όπου τα μυστικά φυλάσσονται διακριτικά. Βέβαια είχε και τις «άγριες» στιγμές του. Τα πρώτα χρόνια της Αποικίας, η Γκλόρια Σβάνσον φρόντιζε να ψυχαγωγεί τον πατέρα του Τζον Φ. Κένεντι, Τζόζεφ Κένεντι, στην καλύβα της. Το 1965 η Τζέιν Φόντα έκανε ένα μυθικό ολονύχτιο πάρτι (το ροκ συγκρότημα The Byrds έπαιζε στην παραλία μέχρι την αυγή). Και μια μέρα του 1975, ο Κατ Στίβενς κόντεψε να πνιγεί στα ανοικτά, αλλά ένα μεγάλο κύμα τον ξέβρασε στην ακτή και σώθηκε. Είδε τότε το φως το αληθινό και έγινε Μουσουλμάνος.
Η μουσική κοινότητα εισέβαλε στο Μαλιμπού στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του 1970 και ήταν αμέτρητοι οι ροκ σταρ που έκαναν πάρτι στην παραλία, ενώ νεαρά πλάσματα λικνίζονταν στους ρυθμούς τους και κάπνιζαν τεράστιες ποσότητες κάνναβης.
Όλα αυτά ωστόσο έχουν τελειώσει προ πολλού. Από το χίπικο παρελθόν του Μαλιμπού έχει απομείνει μόνο η ανάμνηση. Σήμερα θυμίζει περισσότερο δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς όπως το Λόκαστ Βάλεϊ και το Οϊστερ Μπέι του Λονγκ Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη. Στους νέους «έποικους» συγκαταλέγονται κροίσοι, που αγόρασαν σπίτια και κτήματα πολλών εκατομμυρίων μετά την φοβερή πυρκαγιά του 2018, που κατέστρεψε περισσότερες από 1643 κατοικίες. Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Τσέιζ Κόλμαν III της Tiger Capital Management (αξίας 6,9 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes), και ο Στιβ Σουάρτσμαν, ιδρυτής του ομίλου Blackstone, εγκαταστάθηκαν στο Μαλιμπού για να αποφύγουν την πανδημία.
Η Καλιφόρνια δεν προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα. Τους προσελκύει «ο καιρός», λέει η Γκριζάντι, γιατί «πού αλλού μπορείς να βρεις καλοκαίρι όλο τον χρόνο εκτός από έξι εβδομάδες; Όταν βρέχει, οι άνθρωποι σταματούν αυτό που κάνουν και βγαίνουν για να δουν τη βροχή»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News