Ήταν ένα καθιερωμένο τηλεοπτικό διάγγελμα. Όμως ήταν εντελώς διαφορετικό. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν αποχαιρετούσε απλώς τη χρονιά που φεύγει· αποχαιρετούσε και την καγκελαρία. Η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου έδειξε στα μάτια των γερμανών τηλεθεατών εύθραυστη, συγκινημένη, ταπεινή. Άλλωστε η πανδημία του κορονοϊού που σκοτώνει εκατοντάδες πολίτες κάθε 24ωρο είχε ξεγυμνώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και το ένδυμα της γερμανικής αποτελεσματικότητας. Το μόνο που έμενε το ίδιο ήταν το κλασικό, αν και εορταστικό, φόρεμα της καγκελαρίου.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά της εν όψει του 2021, η Μέρκελ δεν έκρυψε τα συναισθήματά της —πράγμα ασυνήθιστο για τη σχεδόν πάντα απολύτως νηφάλια καγκελάριο της Γερμανίας. Παραδέχθηκε ότι το 2020 ήταν μακράν το δυσκολότερο από τα 15 χρόνια που ασκεί την εξουσία, εξαιτίας της «ιστορικής κρίσης» που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε πως η χώρα έχει ακόμα μπροστά της «μεγάλες δυσκολίες», αλλά συμπλήρωσε πως η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού των πολιτών κάνει το 2021 χρονιά «ελπίδας».
Η 66χρονη κεντροδεξιά πολιτικός η οποία χειρίστηκε σειρά σοβαρών κρίσεων στη διάρκεια της μακράς θητείας της στην εξουσία, δεν έκρυψε την οργή της για το κίνημα διαμαρτυρίας που εναντιώνεται στα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, στο οποίο είναι πολύ ενεργή η γερμανική Aκροδεξιά.
«Μόνο να φανταστώ μπορώ πόση πικρία πρέπει να αισθάνονται εκείνοι που πενθούν αγαπημένους τους οι οποίοι χάθηκαν εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ή εκείνοι που δίνουν μάχη για να ξεπεράσουν την ασθένεια και τις επιπλοκές της, όταν κάποιοι (…) αμφισβητούν πως υπάρχει ο ιός», είπε.
«Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι μόνο λαθεμένες και επικίνδυνες, είναι επίσης κυνικές και απάνθρωπες απέναντί τους», πρόσθεσε.
Οι έπαινοι που δεχόταν αρχικά η Ανγκελα Μέρκελ — η οποία έχοντας σπουδάσει Φυσική στο πανεπιστήμιο της Λειψίας επί Λαοκρατικής Γερμανίας, χειρίστηκε την υγειονομική κρίση εξαρχής με γνώμονα τις συστάσεις των επιστημόνων— έχουν μετατραπεί τελευταία σε επικρίσεις, λόγω του σκληρού πλήγματος που υφίσταται η χώρα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που η ίδια χρεώνεται προσωπικά ως αποτυχία: η Γερμανία θρηνεί και πάρα πολλούς νεκρούς, ενώ παράλληλα υπάρχει τεράστια ανησυχία για τις επιπτώσεις της Covid-19 στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.
«Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι προσωπικό: σε εννιά μήνες, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές· και δεν θα είμαι υποψήφια», είπε. «Απόψε λοιπόν είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία φορά που σας απευθύνω διάγγελμα για τη νέα χρονιά».
«Νομίζω πως δεν θα υπερέβαλα αν έλεγα πως ποτέ, τα τελευταία 15 χρόνια, δεν αφήσαμε πίσω μας τόσο βαρύ παλιό χρόνο· και ποτέ, παρ’ όλες τις ανησυχίες, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις, δεν προσμέναμε τον νέο (χρόνο) με τόση πολλή ελπίδα».
«Η πανδημία έκανε την τελευταία μου χρονιά στην εξουσία την πιο δύσκολη» παραδέχτηκε η καγκελάριος.
Οι εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και η Μέρκελ, η συντηρητική παράταξη της οποίας αναμένεται να επικρατήσει, ετοιμάζεται να παραδώσει μέσα στο 2021 τη σκυτάλη σε κάποιον από τους τρεις άνδρες οι οποίοι συμμετέχουν στην κούρσα για να τη διαδεχθούν στην ηγεσία του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
«Οι προκλήσεις με τις οποίες μας έχει φέρει αντιμέτωπους η πανδημία παραμένουν τεράστιες», επέμεινε, ευχαριστώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών διότι τηρεί τις συστάσεις, ειδικά να περιορίσει τις κοινωνικές επαφές.
«Θα εμβολιαστώ κι εγώ, όταν έρθει η σειρά μου», διευκρίνισε ακόμη η καγκελάριος.
Η τέταρτη και τελευταία θητεία της κυρίας Μέρκελ σημαδεύτηκε από έντονη δυσαρέσκεια στη συντηρητική παράταξη, η οποία δοκίμασε οδυνηρές ήττες σε εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια, εν μέρει, σύμφωνα με αναλυτές, εξαιτίας του αντίκτυπου της απόφασης της καγκελαρίου να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας προκειμένου η χώρα να υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015.
Οι ήττες της παράταξής της στις κρατιδιακές εκλογές του 2018 από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τους Πράσινους θεωρείται πως ήταν ανάμεσα στους λόγους που την ώθησαν να μη διεκδικήσει πέμπτη θητεία.
Η φράση της Μέρκελ ότι το διάγγελμά της ήταν «κατά πάσα πιθανότητα» το τελευταίο δεν είχε να κάνει με δεύτερες σκέψεις της. Παρέπεμπε στο ενδεχόμενο οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να αποδειχθούν δύσκολες και μακρές. Σε αυτή την περίπτωση, θα παραμείνει στην καγκελαρία, σε υπηρεσιακό ρόλο.
Η Μερκελ απευθύνθηκε στους Γερμανούς την ημέρα που ανακοινώθηκε ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της Covid-19: ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, τους χίλιους σε 24 ώρες. Αυτό πάντως οφειλόταν εν μέρει στο ότι οι κρατιδιακές αρχές καθυστέρησαν, λόγω εορτών, να στείλουν δεδομένα στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News