Η επιστημονική κοινότητα έχει διατυπώσει τα τελευταία χρόνια διάφορες θεωρίες για το πώς καταφέρνει να παραδώσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια δώρα του στα παιδιά όλου του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες ο συμπαθητικός γέροντας με την κόκκινη στολή και την μακριά λευκή γενειάδα. Διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα έχουν πέσει στο τραπέζι για εξηγήσουν το ετήσιο ραντεβού του Αη Βασίλη με τα παιδιά.
Κοιτάζοντας το χάος αυτών των ημερών στα σύνορα της Βρετανίας με την Γαλλία και τις χιλιάδες εγκλωβισμένες νταλίκες ο Τζον Μπάτεργουορθ, καθηγητής Φυσικής του University College του Λονδίνου, ισχυρίζεται ότι δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση αυτό το κυκλοφοριακό χάος να εμποδίσει το ταξίδι του Αη Βασίλη γιατί, όπως υποστηρίζει, ο γέροντας κινείται μέσα από τις περίφημες «σκουληκότρυπες», δηλαδή τα σημεία του Σύμπαντος όπου μπορεί (θεωρητικά) κάποιος να ταξιδέψει στον χωροχρόνο.
«Υπάρχει η τέταρτη διάσταση, που είναι ο χρόνος. Αν λοιπόν ο Άη Βασίλης δεν μπορεί να περάσει τα κλειστά σύνορα αξιοποιώντας τις τρεις διαστάσεις θα πρέπει να βρει τρόπο να χρησιμοποιήσει την τέταρτη για να το κάνει. Η «σκουληκότρυπα» μπορεί να τον βοηθήσει αφού είναι ένα τούνελ που δίνει διέξοδο σε έξτρα διαστάσεις που εμείς δεν μπορούμε να βιώσουμε» ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΒBC o Μπάτεργουορθ που καταρρίπτει την θεωρία ότι ο άγιος των παιδιών κινείται με την ταχύτητα του φωτός γιατί, όπως υποστηρίζει, προκαλούνται αξεπέραστα χωροχρονικά προβλήματα στην δημιουργία αλλά και παράδοση των δώρων.
Ο καθηγητής διατυπώνει και μια ακόμη ιδέα αυτή της ύπαρξης ενός εναλλακτικού Σύμπαντος όπου ο Άη Βασίλης δεν χρειάζεται να τρέχει από σπίτι σε σπίτι αλλά εμφανίζεται και παραδίδει τα δώρα του σε κάθε σπίτι ταυτόχρονα την ίδια στιγμή.
Η «σκουληκότρυπα» είναι η κοινή ονομασία που δόθηκε στην αποκαλούμενη «Γέφυρα Αϊνστάιν- Ρόζεν» η οποία αποτελεί τον συντομότερο δρόμο μέσω του χώρου και του χρόνου. Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και ένας από τους συνεργάτες του, ο αμερικανός φυσικός Νέιθαν Ρόζεν, διατύπωσαν το 1935 την θεωρία ότι δημιουργούνται στο Σύμπαν τρύπες που ενεργούν σαν σήραγγες, συνδέοντας σημεία του χωροχρόνου κατά τέτοιον τρόπο ώστε το ταξίδι μεταξύ των δύο σημείων αυτής της σήραγγας να διαρκεί πολύ λιγότερο από όσο το ταξίδι μέσω του συνηθισμένου χώρου. Όπως ένα σκουλήκι ανοίγει μια τρύπα σε ένα μήλο προκειμένου να φτάσει συντομότερα στην άλλη πλευρά του φρούτου…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News