Αν σε ένα πράγμα ξεχωρίζουν οι Γερμανοί -εκτός από την πειθαρχία τους, την ποιότητα των προϊόντων τους και την ικανότητά τους στα… πέναλτι- είναι η εμμονή τους στην ατελείωτη γκρίνια, που φτάνει στα όρια της ψυχοπαθολογίας.
Εχουν μάλιστα και μία λέξη για αυτό, η οποία προέρχεται από τα αρχαία τευτονικά φύλα: «nörgeln».
Οπως γράφει το Politico, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για γκρίνια από τα Χριστούγεννα και τώρα με το lockdown στη χώρα, οι ευκαιρίες για nörgeln, είναι απεριόριστες.
Οι Γερμανοί γκρινιάζουν για τη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το δεύτερο κύμα, κατηγορώντας τους πάντες, από τους πολιτικούς έως τους δημοσιογράφους, επειδή τους χάλασαν τις γιορτές.
«Η χειμερινή αποτυχία», ανακοίνωσε το Der Spiegel στο πρωτοσέλιδο παραθέτοντας την δραματική αύξηση των θανάτων από κορονοϊό.
Είναι όμως, έτσι τα πράγματα; Εχει όντως αποτύχει η Γερμανία;
Εως την Παρασκευή, είχαν πεθάνει 25.000 Γερμανοί από κορονοϊό, περισσότεροι από τους μισούς τον Νοέμβριο. Η απώλεια είναι μεγάλη, όμως με 30 νεκρούς ανά 100.000, η Γερμανία εξακολουθεί να καταγράφει το ένα τρίτο των θανάτων σε σχέση με τις Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.
Επιπλέον, λόγω των σχετικά χαλαρότερων περιοριστικών μέτρων σε σχέση με άλλες χώρες, η οικονομία της Γερμανίας τα έχει πάει εντυπωσιακά καλά τους τελευταίους μήνες. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,5% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των οικονομολόγων, καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές των προϊόντων της στην Ασία, ενώ η ανεργία, τον Νοέμβριο, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Στη Γερμανία, τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά και έτσι οι γονείς μπορούσαν να δουλέψουν να πάνε κανονικά στις δουλειές τους.
Αν η κυβέρνηση εφάρμοζε σκληρό lockdown τον Οκτώβριο, το τέταρτο τρίμηνο θα ήταν καταστροφή για την οικονομία, σημειώνει το Politico.
Ως αποτέλεσμα, βέβαια, τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 34.000 την ημέρα. Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν ακόμα χειρότερα τις επόμενες ημέρες, πριν αρχίσει να αποδίδει το lockdown, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη.
Καθώς τα νέα μέτρα εφαρμόστηκαν τις ημέρες που ο κόσμος θα έκανε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, αναμένεται να επηρεάσει πολύ αρνητικά τους εμπόρους.
Ετσι, όπως μπήκε το lockdown πάντως, θα επηρεάσει λιγότερο την οικονομία, καθώς οι περισσότεροι Γερμανοί θα είναι σε διακοπές. Αλλωστε, η οικονομία ήταν το μόνιμο θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων, που την ήθελαν ανοιχτή, και της Ανγκελα Μέρκελ, που έριχνε μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική κρίση. Χρειάστηκε να χειροτερέψει πολύ η κατάσταση για να αλλάξουν γνώμη οι τοπικοί άρχοντες.
Τον Νοέμβριο, η κινητικότητα στη χώρα μειώθηκε μόνο κατά 10%, ενώ την άνοιξη είχε μειωθεί κατά 40%. Τότε, είχαν κλείσει μπαρ, καφέ και εστιατόρια, αλλά παρέμειναν ανοιχτά, σχολεία, κομμωτήρια και λιανεμπόριο με την ελπίδα ότι έως τον Δεκέμβριο θα έχουν μειωθεί τόσο οι μολύνσεις, ώστε να ανοίξουν όλα.
Ομως, στις αρχές Δεκεμβρίου, τα κρούσματα ήταν τόσο διαδεδομένα σε κάποιες περιοχές, που αποφάσισαν την επιβολή αυστηρού lockdown τοπικά, μέσα σε ένα βράδυ.
Ενα από τα θετικά πάντως, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι οι Γερμανοί, επειδή δεν περιορίστηκαν κλεισμένοι στο σπίτι για τόσο διάστημα, δεν παρουσιάζουν τόσα ψυχολογικά προβλήματα. Εχουν το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε 16 χώρες. Πάλι καλά, γιατί η εθνική γκρίνια δεν θα τους βοηθούσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News