580
Η ηλεκτρονική πινακίδα εφιστά την προσοχή στους λιγοστούς διαβάτες του κεντρικού Λονδίνου: «Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός» | REUTERS/Toby Melville

Covid-19: Ευρωπαϊκά αντίμετρα για τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2020, 15:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/12/2020, 19:55
Η ηλεκτρονική πινακίδα εφιστά την προσοχή στους λιγοστούς διαβάτες του κεντρικού Λονδίνου: «Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός»
|REUTERS/Toby Melville

Covid-19: Ευρωπαϊκά αντίμετρα για τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2020, 15:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/12/2020, 19:55

Σε στενή συνεργασία με τις βρετανικές Αρχές είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και τη νότια Αγγλία.

Οι ως τώρα ενδείξεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για έναν κορονοϊό που μεταδίδεται πιο γρήγορα, αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρος. Επιπλέον, δεν φαίνεται να αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια που έχουν ήδη ετοιμαστεί, ένα από τα οποία, αυτό της Pfizer, χορηγείται στη Βρετανία. Το ανησυχητικό είναι ότι η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στην Ολλανδία, τη Δανία και (ήδη!) την Αυστραλία.

Από χθες η νοτιοανατολική Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, είναι σε καραντίνα για τον περιορισμό διάδοσης του ιού. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Κυριακή πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει μέχρι τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα, δηλαδή αρκετές εβδομάδες.

Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο lockdown σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ γρήγορα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Ωστόσο, μιλώντας στο BBC, ο βρετανός υπουργός επισήμανε ότι ένα νέο πανεθνικό lockdown «δεν είναι απαραίτητα αναπόφευκτο» για να αναχαιτιστεί η αύξηση των μολύνσεων.

Βάσει των νέων μέτρων, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας πρέπει να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία. Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.

Λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στους Βρετανούς τις αλλαγές, ορισμένοι στο Λονδίνο έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας επιχειρώντας να ταξιδέψουν για να δουν τους συγγενείς τους ενόψει των Χριστουγέννων και καταγράφηκαν σκηνές συνωστισμού, κάτι που ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «απόλυτα ανεύθυνο».

Ματαιώσεις πτήσεων και μέτρα

Από την πλευρά της η Ευρώπη προετοιμάζεται να αναχαιτίσει το πιθανό κύμα του μεταλλαγμένου ιού. Πολλές χώρες ήδη μιλούν για αναστολή ή περιορισμό των πτήσεων, ενώ γίνεται και συζήτηση για κοινή στάση.

Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ και η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, όπως μετέδωσε σήμερα Κυριακή το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Απαγόρευση πτήσεων έως την 1η Ιανουαρίου αποφάσισε και η Ολλανδία, ενώ η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει ότι αναμένει από το Λονδίνο να αποσαφηνίσει την κατάσταση στη χώρα σχετικά με την μετάλλαξη. Επιπλέον, η Ολλανδία δηλώνει ότι θα έλθει σε επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ για να περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού από τη Βρετανία.

Η Αυστρία σχεδιάζει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία ενώ και η Ιταλία σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη χώρα.

Αλλά και το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01:00 ώρα Ελλάδας) μετά την ανακάλυψη της μετάλλαξης. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Καραντίνα στην Κύπρο

Σε αυτοπεριορισμό για περίοδο 14 ημερών ή για περίοδο 10 ημερών, νοουμένου ότι υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα θα παραμένουν από αύριο Δευτέρα, στις 6 το πρωί, οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου στην Κύπρο εφόσον προέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...