451
Ο νοσοκόμος Μαρκ Κάρεϊ εμβολιάζεται στο νοσοκομείο Mount Sinai, όπου εργάζεται. | REUTERS/Carlo Allegri

Κάθε αρχή και δύσκολη με τα εμβόλια στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2020, 09:30
Ο νοσοκόμος Μαρκ Κάρεϊ εμβολιάζεται στο νοσοκομείο Mount Sinai, όπου εργάζεται.
|REUTERS/Carlo Allegri

Κάθε αρχή και δύσκολη με τα εμβόλια στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2020, 09:30

Στα χαρτιά οι αριθμοί και οι προθέσεις φαίνονται ενθαρρυντικοί. Δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων από την πρώτη κιόλας ημέρα, προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό, μια καλοσχεδιασμένη μηχανή για την προστασία του γενικού πληθυσμού.

Στην πράξη, στη Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η αρχή του μαζικού εμβολιασμού ήταν μάλλον αργή και υπολείπεται σημαντικά όχι μόνο από τα νέα περιστατικά με Covid που καταγράφονται καθημερινά, αλλά και από τους σχεδιασμούς.

Μέσα σε τρεις ημέρες εμβολιάστηκαν 5.200 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Πολιτεία, αλλά τα νέα κρούσματα ήταν διπλάσια. Τα σχέδια μιλούσαν για περίπου 10.000 εμβολιασμούς την ημέρα, τονίζουν οι New York Times.

Παράλληλα, οι δόσεις που υπολόγιζε να λάβει η Πολιτεία είναι σχεδόν οι μισές. Ο κυβερνήτης Μάριο Κουόμο είχε πει ότι την περασμένη Τρίτη η Pfizer θα έπρεπε να παραδώσει 170.000 δόσεις, αλλά τελικά η Πολιτεία παρέλαβε μόνο 87.000.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι αναμένει 346.000 δόσεις από την Moderna, το εμβόλιο της οποίας μόλις εγκρίθηκε. Ωστόσο, η Φάση 1 του μαζικού εμβολιασμού για πρόσωπα με άμεση ανάγκη, υγειονομικούς υπαλλήλους και τροφίμους οίκων ευγηρίας, απαιτεί δόσεις για 1,8 εκατ. ανθρώπους. Η Φάση 2 για το προσωπικό σε δραστηριότητες πρώτης γραμμής της οικονομίας θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Τα νοσοκομεία αντιλαμβάνονται και αυτά ότι η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί και για το προσωπικό τους και για τον γενικό πληθυσμό. Πάντως, πολλά ερωτήματα παραμένουν για την ώρα αναπάντητα, όπως πότε θα φτάσουν οι δόσεις και αν θα είναι στον αριθμό που πρέπει, οπότε δεν είναι εύκολο να γίνει προγραμματισμός.

Μπροστά σε αυτές τις αβεβαιότητες, το υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ζήτησε από το νοσοκομεία να να μην αποκαλύπτουν πόσες δόσεις παρέλαβαν για λόγους ασφαλείας.

Παρά ταύτα, συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα, υπάρχουν υγειονομικοί εργαζόμενοι που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, τουλάχιστον για την ώρα, παρά το ότι η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) δεν διαπίστωσε να υπάρχουν επιπλοκές. Κάποιοι, ελάχιστοι προς το παρόν, έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν ή έχουν ζητήσει να το κάνουν αργότερα. «Αν δουλεύεις ανάμεσα σε ασθενείς με Covid, πρέπει να το κάνεις», επισήμανε ωστόσο μια νοσοκόμα.

Μέλος του μη ιατρικού προσωπικού στο μεγάλο νοσοκομείο Mount Sinai είπε στους New York Times ότι θα κάνει το εμβόλιο, αν και οι συνάδελφοί του είναι δύσπιστοι. Από αυτούς άκουσε και θεωρίες συνωμοσίας, ενώ νομίζει ότι δεν κατανοούν πώς λειτουργούν τα εμβόλια.

Ο δρόμος, λοιπόν, για να καλυφθεί υγειονομικά μια μεγάλη Πολιτεία, όπως η Νέα Υόρκη, είναι μακρύς. Δεν εγγυάται κανένας ότι θα είναι εύκολος και για τις άλλες 49 Πολιτείες, κάθε μία με τις ιδιαιτερότητες στον πληθυσμό , τις αντιλήψεις του, αλλά και το στήσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι να φτάσει το εμβόλιο στον καθένα που το έχει ανάγκη.

Το προηγούμενο υπάρχει πάντως και είναι καλό. Το 1947 η πόλης της Νέας Υόρκης εμβολίασε εκατομμύρια ανθρώπους για ευλογιά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...