Οταν μία κοινωνία δυσκολεύεται να μιλήσει δημοσίως για ένα «καυτό» ζήτημα, η μουσική μπορεί να βοηθήσει. Αυτό έκανε η Ταν Γουέγουεϊ, από τις δημοφιλέστερες ποπ τραγουδίστριες στην Κίνα. Κυκλοφόρησε ένα καινούργιο τραγούδι με θέμα τη βία κατά των γυναικών, που είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στη χώρα.
Στα σχόλια κάτω από το βίντεο, μπορεί κανείς να διαβάσει την οργή των γυναικών της Κίνας, γράφει η Guardian: «Αυτό είναι τραγούδι πολέμου. Η πολεμική κραυγή της εποχής δεν πρέπει να θαφτεί».
Το τραγούδι, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Κίνα, ονομάζεται «Σιάο Σουάν (Ψευδώνυμο)» (το όνομα που δίνει η αστυνομία σε γυναίκες θύματα βίας).
«Σβήστε τα ονόματά μας, ξεχάστε την ύπαρξή μας, η ίδια τραγωδία θα συνεχίσει να συμβαίνει», τραγουδά η Ταν.
Οι στίχοι αναφέρονται σε διάφορες υποθέσεις γυναικοκτονίας ή βίας κατά των γυναικών, που πήραν δημοσιότητα στη χώρα.
«Χρησιμοποιήστε τις γροθιές σας, βενζίνη ή βιτριόλι. Ρίξτε μας στην αποχέτευση, από το γαμήλιο κρεββάτι στο βυθό του ποταμού, βάλτε το σώμα μας σε μία βαλίτσα ή σε έναν καταψύκτη στο μπαλκόνι», συνεχίζουν οι στίχοι.
Δείτε εδώ ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού από την Ταν Γουέιγουεϊ με γυναίκες στη σκηνή:
Τον Οκτώβριο, ένα βίντεο έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, στο οποίο ένας άντρας έδερνε τη σύζυγό του. Νωρίτερα, φέτος, μία 30χρονη γυναίκα από το Θιβέτ πέθανε από φρικτά εγκαύματα, τα οποία της προκάλεσε ο σύζυγός της, που την περιέλουσε με βενζίνη την ώρα που έκανε ζωντανή αναμετάδοση στο Διαδίκτυο. Τον Ιούλιο, ένας άντρας συνελήφθη επειδή σκότωσε και διαμέλισε τη γυναίκα του και προσπάθησε να ρίξει τα κομμάτια της στον υπόνομο.
Το τραγούδι της Ταν έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, προκαλώντας δημόσια συζήτηση.
Στα social media, η τραγουδίστρια θεωρείται γενναία και ηρωίδα. Η ίδια είπε ότι «δεν είναι γενναιότητα (η κυκλοφορία του τραγουδιού) αλλά είναι ευθύνη μου».
Δημοσιογράφοι μίλησαν περισσότερο για αντίστοιχα περιστατικά βίας, ενώ κάποιος αναρωτήθηκε «γιατί μία γυναίκα πρέπει να είναι γενναία για να πει την αλήθεια. Μήπως πρέπει να το σκεφτούμε αυτό;».
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μπορεί να μην αλλάξουν τα πράγματα εξαιτίας ενός τραγουδιού, αλλά είναι ενδιαφέρον και μόνο που κυκλοφόρησε. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο πριν τρία ή πέντε χρόνια», επισήμανε η κινέζα φεμινίστρια και ακτιβίστρια Σιονγκ Τζινγκ.
Επίσημα στατιστικά δεν υπάρχουν, όμως μία έρευνα του 2010 βρήκε ότι το 25% των παντρεμένων γυναικών ηλικίας 24-60 έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Κίνα. Το 2015, μία στις 1ο δολοφονίες ήταν τέτοια περιστατικά.
Η Σιονγκ πρόσθεσε ότι η βία κατά των γυναικών ξεχνιέται ή διαγράφεται, κοινωνικά και συστημικά. Δεν υπάρχει επίσημη βοήθεια για αυτά τα θύματα, ενώ η αστυνομία και τα δικαστήρια έχουν στόχο να διατηρούν τις οικογένειες ενωμένες.
«Οι γυναίκες θέλουν να ζητήσουν βοήθεια, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Η αστυνομία και τα δικαστήρια κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Τραγούδια σαν και αυτό είναι μία μορφή εκπαίδευσης του κόσμου», είπε.
Δείτε εδώ το βίντεο του τραγουδιού με τους στίχους στα αγγλικά:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News