269
Η Εβα Ντε Μπλέκερ στο γραφείο της | Facebook

Γκάφα από υπουργό στο Βέλγιο: Δημοσιοποίησε τις τιμές των εμβολίων – αντέδρασε η Pfizer

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 14:38
Η Εβα Ντε Μπλέκερ στο γραφείο της
|Facebook

Γκάφα από υπουργό στο Βέλγιο: Δημοσιοποίησε τις τιμές των εμβολίων – αντέδρασε η Pfizer

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 14:38

Πίνακα με τις τιμές των διαφορετικών εμβολίων για τον κορονοϊό δημοσίευσε στο Twitter η υπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, αλλά στη συνέχεια τον διέγραψε.

Η Εβα Ντε Μπλέκερ δικαιολόγησε τη διαγραφή της ανάρτησης λέγοντας την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο, ότι υπήρξε «πολύ διαφανής» δημοσιεύοντας τον αναλυτικό πίνακα.

Είχε προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τα κονδύλια για την αγορά εμβολίων. Η Ντε Μπλέκερ τόνισε ότι τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί, και για να στηρίξει τη θέση της, δημοσίευσε πίνακα με αναλυτικές τιμές.

Στη συνέχεια όμως, κατέβασε την ανάρτηση έπειτα από διαβούλευση με την κυβέρνηση. Η δημοσίευση περιείχε ονόματα προμηθευτών, αριθμό δόσεων και τιμές.

Η ανάρτηση της υπουργού με τις τιμές

Οταν εκλήθη χτες το βράδυ από το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA για να δώσει εξηγήσεις, είπε ότι η ενέργειά της ήταν «υπερβολικά διαφανής», επιμένοντας, ωστόσο, ότι τίποτα δεν τίθεται σε κίνδυνο από αυτή την αποκάλυψη.

«Η συμπεριφορά μου δεν συνεπάγεται κανένα ρίσκο. Τα εμβόλια θα παραληφθούν, τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί. Με τον τρόπο αυτόν θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση, ώστε να μην προκληθεί πανικός σχετικά με το εάν υπάρχουν τα σχετικά χρήματα». Συμπλήρωσε δε ότι ο πίνακας, τον οποίο ανήρτησε, δεν είναι ο επίσημος οριστικός πίνακας.

H Pfizer αντέδρασε, επισημαίνοντας ότι οι τιμές των εμβολίων είναι «απόρρητες».

Σύμφωνα με το βελγικό ειδησεογραφικό site, HLN, οι τιμές είναι οι εξής:

Οξφόρδη/AstraZeneca: 1,78 ευρώ
Johnson & Johnson,6,94 ευρώ
Snafu/GSK: 7,56 ευρώ
Pfizer/BioNTech: 12 ευρώ
CureVac: 10 ευρώ
Moderna: 14,69 ευρώ

Τον Νοέμβριο, το Reuters είχε αποκαλύψει ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν 19,5 δολάρια για κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer, ενώ η ΕΕ θα πληρώσει λιγότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...