516
Ο αεροναυπηγός Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της SSB από το 2014, με φόντο το Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ταγίπ Ερντογάν | defenceturkey.com/

Αμερικανικές κυρώσεις: Πλήγμα στο «διαμάντι του στέμματος» του καθεστώτος Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 11:08
Ο αεροναυπηγός Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της SSB από το 2014, με φόντο το Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ταγίπ Ερντογάν
| defenceturkey.com/

Αμερικανικές κυρώσεις: Πλήγμα στο «διαμάντι του στέμματος» του καθεστώτος Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 11:08

Αν και οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά την Τουρκίας για την απόκτηση και λειτουργία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400, χαρακτηρίζονται ήπιες (soft), το πλήγμα του επιφέρουν στο «καμάρι» τους καθεστώτος Ερντογάν, την τουρκική αμυντική βιομηχανία, είναι σημαντικό.

Oι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τον Μάικ Πομπέο στρέφονται κατά του προέδρου της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ, και ακόμα τρεις ανώτερους τούρκους αξιωματούχους, περιλαμβάνοντας «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων.

Με την επιβολή των κυρώσεων, η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας δεν θα λαμβάνει χρηματοδότηση από αμερικανικά και διεθνή οικονομικά ινστιτούτα και τράπεζες, «παγώνουν« τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ , ενώ απαγορεύθηκε η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων προς την SSB -oργανισμού υπό την άμεση επίβλεψη του Ταγίπ Ερντογάν.

Από το 2014 επικεφαλής της SSB είναι ο αεροναυπηγός Ισμαήλ Ντεμίρ, ενώ πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής (SSIK, το κύριο όργανο λήψεως αποφάσεων) είναι ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος με μέλη τον αντιπρόεδρο και τους υπουργούς Αμυνας, Εσωτερικών, Οικονομίας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου!

Μεταξύ των εταιρειών του ομίλου της SSB (θυγατρικές και συνεργαζόμενες), η Baykar Makina που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, η BMC που ανήκει στην οικογένεια Οζοτούρκ και στον Ετέμ Σαντσάκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η Tumosan που ανήκει στον Ομιλο Albayrak.

Οι κυρώσεις στοχεύουν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της τουρκικής οικονομίας, την αμυντική της βιομηχανία, την οποία ο Ερντογάν γιγάντωσε τις τελευταίες δεκαετίες, φιλοδοξώντας να την καταστήσει ικανή να καλύπτει -αν όχι το σύνολο- το μεγαλύτερο τμήμα των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Στην ευθύνη της SSB βρίσκεται μία σειρά από μεγαλεπήβολα project, με κυριότερο την «κορωνίδα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανία, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV Bayraktar.

Oπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» που υπογράφει ο Βασίλης Νέδος, το UAV Bayraktar είχε ήδη υποστεί σημαντικό πλήγμα από την απόφαση του Καναδά να απαγορεύσει την εξαγωγή κρίσιμων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκίαμ, με αποτέλεσμα το Bayraktar TB-2 να μη έχει πρόσβαση σε συστήματα στόχευσης και κατόπτευσης που κατασκευάζονταν από την καναδική L3Harris Wescam θυγατρική της αμερικανικής L3Harris.

Η απαγόρευση έκδοσης αδειών εξαγωγών από τις ΗΠΑ προς την SSB θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει μία σειρά από projects  τουρκικού οργανισμού και την υλοποίηση σημαντικών συναλλαγών για την Τουρκία, ενώ η υπαγωγή της SSB στη νομοθεσία CAATSA θα αποθαρρύνει πιθανούς αγοραστές.

Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» σημειώνεται ότι στα project της SSB περιλαμβάνονται τα UAV Anka, οι δορυφόροι Gokturk, τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214, το ισπανικής σχεδίασης ελικοπτεροφόρο Anadolu και η κορβέτα Μilgem.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, οι κυριότεροι εισαγωγείς οπλικών συστημάτων από την Τουρκία, το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Turkish Exporters Assembly, είναι (σε εκατομμύρια δολάρια) οι εξής: ΗΠΑ (600), Γερμανία (190), Ομάν (180), Κατάρ (175), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (100), Ολλανδία (60), Ηνωμένο Βασίλειο (40), Ινδία (40), Πολωνία (30), και Γαλλία (20).

Οι εξαγωγές της Τουρκίας, την περίοδο 2015-2019, αποτέλεσαν το 0,8% των παγκόσμιων εξαγωγών, αυξημένες κατά 80,0% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία (2010-2014), ενώ ο μακροχρόνιος σχεδιασμός της Προεδρίας είναι τουλάχιστον εξωπραγματικός: μέχρι το 2053 απόλυτη αυτάρκεια σε οπλικά συστήματα και εξαγωγές αξίας 50 δισ. δολαρίων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...