Οταν ορκιστεί πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν, δεν θα έχει να διαχειριστεί μόνο την υγειονομική και την οικονομική κρίση, αλλά και την τύχη του Ντόναλντ Τραμπ.
Η απόφαση για το αν ο απερχόμενος πρόεδρος θα διωχθεί ποινικά από το αμερικανικό κράτος, θα πέσει πάνω στον διάδοχό του, σημειώνουν οι Financial Times.
Από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον και του Γουότεργκεϊτ έχει να συμβεί κάτι τέτοιο, και εκείνος ο πρόεδρος γλίτωσε τη δίωξη μόνο χάρη στην αμνηστία που του χορήγησε ο αντιπρόεδρός του Τζέραλντ Φορντ, όταν πήρε τη θέση του Νίξον.
Η απονομή χάρης στον Τραμπ από τον Μπάιντεν, πάντως, αποκλείεται.
Ο 45ος πρόεδρος κατάφερε στα τέσσερα χρόνια της θητείας του να δείξει επανειλημμένα ασέβεια στον θεσμό του προέδρου, το αμερικανικό Σύνταγμα και τους νόμους. Ηταν μία προεδρία με πολλές δυσάρεστες πρωτιές.
Ως πρόεδρος, ο Τραμπ προστατεύθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ. Στο τέλος, βέβαια, τον απέλυσε και αυτόν, αφού δεν του έκανε το χατήρι να ανακαλύψει νοθεία στις εκλογές.
Ο Μπαρ, όμως, τον είχε βοηθήσει καθυστερώντας με όποιο τρόπο μπορούσε την έρευνα του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για φορολογική απάτη, ενώ του παρείχε προστασία και όταν βγήκε το πόρισμα Μόλερ για την εμπλοκή των Ρώσων στις εκλογές του 2016.
Η κρατική προστασία όμως θα πάψει να υφίσταται το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου του 2021, όταν ο Μπάιντεν ορκιστεί πρόεδρος στα σκαλιά του Καπιτωλίου. Από εκείνη τη στιγμή, η τύχη του Τραμπ θα βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών του αντιπάλων και μπορεί ο Μπάιντεν να έχει δηλώσει ότι δεν θα ασχοληθεί με τον προκάτοχό του, όμως οι πιέσεις θα είναι πολλαπλές για να αλλάξει γνώμη.
Το ερώτημα είναι αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα καθίσει στο εδώλιο.
Ο Τζον Ντιν, σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Νίξον, ο οποίος κατέθεσε εναντίον του και πήγε φυλακή για τον ρόλο του στο Γουότεργκεϊτ, είναι κατηγορηματικός: «Είμαστε έθνος με λάθη και οι πρόεδροι δεν εξαιρούνται». Τα ιδανικά της αμερικανικής Δημοκρατίας απαιτούν να διωχθεί ποινικά ο Τραμπ και ας είναι δύσκολο, σημειώνει ο ίδιος.
«Θα είναι πολιτικά άβολο; Σίγουρα. Θα είναι τσίρκο των ΜΜΕ; Σίγουρο και αυτό. Ισως όμως πρέπει να το περάσουμε για να βγούμε στην άλλη όχθη και να σιγουρευτούμε ότι δεν θα ξανασυμβεί».
Σκελετοί στη ντουλάπα
Ο Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρος του Τραμπ και έπειτα αντίπαλός του, έχει αποκαλύψει ότι ο αμερικανός πρόεδρος ανέβαζε ή κατέβαζε την αξία της ακίνητης περιουσίας του, ανάλογα με το αν ζητούσε τραπεζικό δάνειο ή υπέβαλε την φορολογική του δήλωση, κάτι που ήδη ερευνά για πιθανή απάτη το γραφείο του εισαγελέα του Μανχάταν.
Η προεκλογική εκστρατεία του 2016 ήταν επίσης θέμα ομοσπονδιακής έρευνας από εισαγγελείς της Νέας Υόρκης, οι οποίοι καταδίκασαν τον Κόεν για κατασπατάληση των χρημάτων που προρίζονταν για την καμπάνια του Τραμπ. Ο Κόεν πλήρωσε δύο πορνοστάρ με αυτά τα χρήματα για να σταματήσουν να λένε ότι διατηρούσαν ερωτική σχέση με τον Τραμπ.
Και βέβαια, υπάρχει το περίφημο πόρισμα Μόλερ, 182 σελίδων, για την ανάμειξη των Ρώσων στις εκλογές του 2016 και τη βοήθεια που τους παρείχαν ο Τραμπ, οι συγγενείς του και οι συνεργάτες του. Σε αυτό το πόρισμα υπάρχει άφθονο υλικό, που μπορεί να στοιχειοθετήσει ποινική δίωξη του Τραμπ, όπως όταν ζήτησε από διάφορους να σταματήσουν με όποιο τρόπο μπορούν την έρευνα του Μόλερ και όταν υποσχέθηκε την απονομή χάριτος σε συνεργάτες του για να συνεχίσουν να παρανομούν υπέρ του. Στην περίπτωση του Μάικλ Φλιν μάλιστα, ο Τραμπ πραγματοποίησε την υπόσχεσή του.
Η Σάλι Γιέιτς, υποψήφια υπουργός Δικαιοσύνης του Μπάιντεν, είχε πει πέρυσι ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για μία δίωξη του Τραμπ. «Προσωπικά, έχω διώξει υποθέσεις παρακώλυσης της Δικαιοσύνης με πολύ πολύ λιγότερα αποδεικτικά στοιχεία. Και ναι, πιστεύω ότι αν δεν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, θα είχε ήδη καταδικαστεί».
Ο Αντριου Γουάισμαν, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές στην έρευνα Μόλερ, είπε ότι το να μην απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Τραμπ θα υπονομεύσει οποιαδήποτε έρευνα για έναν αμερικανό πρόεδρο στο μέλλον. «Τι θα σημαίνει αν δεν σταματήσεις την παρακώλυση μίας έρευνας από τον ίδιο τον πρόεδρο; Αυτόματα λες ότι στο μέλλον, οποιοσδήποτε σε αυτή τη θέση είναι υπεράνω του νόμου. Γιατί λοιπόν, να κάνεις την έρευνα;», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Μπάιντεν έχει πει ότι θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εκτός από τα τέσσερα τελευταία χρόνια, φροντίζει να κρατά απόσταση από τον Λευκό Οίκο. «Μην περιμένετε να πω ότι ο προηγούμενος πρόεδρος παρανόμησε και ότι πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες», ξεκαθάρισε ο 46ος πρόεδρος, τον Αύγουστο και επανέλαβε τον Νοέμβριο ότι δεν είναι αυτό που τον ενδιαφέρει.
Το 2009, ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν ήταν δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα, όταν δεν είχε δώσει συνέχεια στις κατηγορίες εναντίον του Τζορτζ Μπους για τα βασανιστήρια της CIA στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ο Ομπάμα είχε πει ότι ήθελε να κοιτάξει μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μένει να δούμε αν ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία και ως πρόεδρος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News