H έμμεση παραδοχή των Ευρωπαίων ότι η πολιτική τους έναντι του Ερντογάν θα κριθεί ουσιαστικά από τη στάση που θα τηρήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε δύο μήνες από σήμερα, πέρα από ένα ακόμη ηχηρό φιάσκο στο περίφημο εγχείρημα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής των «27», δημιουργεί και ένα χρονικό περιθώριο -μία «περίοδο χάριτος» για το τουρκικό καθεστώς να ενεργήσει κατά… βούληση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία ότι η ρητή αναφορά στον παράγοντα Μπάιντεν στο ίδιο το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής : στην παράγραφο 33 αναφέρεται ότι η ΕΕ θα επιδιώξει «να συντονιστεί» με τις ΗΠΑ για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Ουσιαστικά οι «27» αποφάσισαν να… περιμένουν τον Μπάιντεν για να δουν τι θα κάνουν με τον Ερντογάν.
Εξού και η παρατήρηση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποδέκτη την καγκελάριο Μέρκελ και όσους εκ των εταίρων απεύχονταν οιαδήποτε κύρωση για την Τουρκία:
«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και σε “αλλά”», είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κυρώσεις των Αμερικανών κατά της Αγκυρας στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (περισσότερα εδώ).
Μέχρι όμως να αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ -πόσω μάλλον δράση, υπό τη μορφή «ανάστασης» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής- ο κίνδυνος μίας ακραίας πρόκλησης από την πλευρά του «χαϊδεμένου» από την γερμανική προεδρία της ΕΕ και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Ερντογάν, είναι υπαρκτός.
Μία τέτοια πρόκληση θα μπορούσε να είναι ακόμα και η κάθοδος -μετά τις βόλτες του «Oruc Reis» στα ανοικτά του Καστελόριζου- ενός τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή.
Αλλες εκτιμήσεις ωστόσο, αναφέρουν ότι η διοίκηση Μπάιντεν έχει ήδη «περάσει» τα μηνύματά της στην Αγκυρα, έτσι ώστε το κρίσιμο αυτό δίμηνο να παρέλθει χωρίς αρνητικές «εκπλήξεις» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι εντάσσεται και η δήλωση Ερντογάν για το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας τους για τους ρωσικούς S-400, ότι «θα τα πει με τον Μπάιντεν» όταν αναλάβει επισήμως καθήκοντα.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής τα χέρια του Ερντογάν είναι πλέον λυμένα. Μέχρι και δίαυλος επικοινωνίας με το Παρίσι άνοιξε παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.
Σε πρόσφατη σύσκεψη με τους αρχηγούς των τριών Οπλων, ο στρατηγός Φλώρος τόνισε ότι «θα πρέπει να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων και η επαναφορά σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News