Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που ακολούθησε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποσαφήνισε τις προθέσεις της ευρωτράπεζας όσον αφορά την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στις ιδιαίτερες συνθήκες της κορονοϊκής πανδημίας.
Με την οικονομική ανάκαμψη να προσκρούει στη μείωση της παραγωγικότητας και της κατανάλωσης εξαιτίας των αλλεπάλληλων lockdown στην Ευρώπη, στο μίτινγκ της 10ης Δεκεμβρίου οι ευρωτραπεζίτες έλαβαν αποφάσεις με τις οποίες επεκτείνουν το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης των εθνικών οικονομιών, ενισχύοντάς το με επιπλέον 500 δισ. ευρώ.
Αυτή η γενναία αύξηση στις αγορές ομολόγων αποσκοπεί στο να στηριχθούν, πάλι εκτάκτως, οι εθνικές οικονομίες αλλά και να διατηρηθούν τα χρηματοδοτικά στάνταρ προς όφελος όλων: των τραπεζών, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας.
Στη συνέντευξή της η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε σίγουρη για τη νέα μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο τρέχον τρίμηνο, παρά τη σχετική ανάκαμψη του γ΄ τριμήνου (στο οποίο περιλαμβάνονται οι τουριστικοί μήνες).
Σε γενικότερο πλαίσιο μιλώντας, η Λαγκάρντ επικέντρωσε στο γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζεται και δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός παρά τον «ενθουσιασμό που προκάλεσε η ανάπτυξη των εμβολίων». Υπογράμμισε, δε, το «σημαντικό πλήγμα» που υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται ο κλάδος των υπηρεσιών, παρά την «αντοχή της μεταποίησης».
Συσχέτισε ωστόσο την επιστροφή στην οδό της οικονομικής κανονικότητας με τον εμβολιασμό των πληθυσμών και με την επίτευξη της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης». Η εκτίμησή της είναι ότι στο τέλος του επόμενου έτους θα μπορούμε να μιλάμε για τέτοια επιτεύγματα, οπότε η σταδιακή ανάκαμψη τοποθετείται αναγκαστικά στους πρώτους μήνες του 2022.
Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη, τώρα. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ αφορούν υποχώρηση του ετήσιου ΑΕΠ (2020) κατά 7,3% αλλά και άνοδό του το 2021, με ανάπτυξη 3,9%. Το 2022, το οποίο εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται σε κομβικό έτος, θα υπάρξει ανάπτυξη 4,2% και το 2023 ανάπτυξη 2,1%. Κατά τις προβλέψεις, ο ετήσιος πληθωρισμός θα κινηθεί στο 0,2% το 2020, στο 1,0% το 2021, στο 1,1% το 2022 και στο 1,4% το 2023.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News