428
Γουίλιαμ και Κέιτ γίνονται δεκτοί στο Εδιμβούργο | Andy Barr/PA Wire/Pool via REUTERS

Ανεύθυνοι; Στο στόχαστρο Γουίλιαμ και Κέιτ για την περιοδεία τους εν μέσω πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 14:40
Γουίλιαμ και Κέιτ γίνονται δεκτοί στο Εδιμβούργο
|Andy Barr/PA Wire/Pool via REUTERS

Ανεύθυνοι; Στο στόχαστρο Γουίλιαμ και Κέιτ για την περιοδεία τους εν μέσω πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 14:40

Εναν αναπάντεχο μπελά βρήκε η βρετανική κυβέρνηση, αλλά και το παλάτι, την ώρα που ούτως ή άλλως το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει ένα «σκωτσέζικο ντους», από τη μία τον ενθουσιασμό που φέρνει η έναρξη των εμβολιασμών και από την άλλη ο ζόφος με τη φονική διασπορά του κορονοϊού. Μέσα σε αυτό το κλίμα η πρωτοβουλία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ να ξεκινήσουν περιοδεία με τρένο στην Ουαλία και τη Σκωτία συνάντησε την αμηχανία των τοπικών κυβερνήσεων αλλά και της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Guardian έκανε λόγο για «χλιαρή» υποδοχή του ζευγαριού στην Ουαλία και στην Ουαλία. Και κατέδειξε το γεγονός ότι από την Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγαν αρχικά να στηρίξουν το ταξίδι –«είναι θέμα του παλατιού» ανέφερε εκπρόσωπος της πρωθυπουργικής κατοικίας. Αφού εκφράστηκαν παράπονα για τη σιωπή του Μπόρις Τζόνσον, τελικά υπήρξε ανακοίνωση στην οποία η περιοδεία του Γουίλιαμ, δεύτερου στη σειρά διαδοχής του θρόνου, χαρακτηρίστηκε «υψηλής αξίας».

«Η περιοδεία θα ανεβάσει το ηθικό σε εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχουν κάνει τόσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ωστόσο οι τοπικές κυβερνήσεις επιφύλαξαν μια όχι και τόσο θερμή υποδοχή στο ζευγάρι. Ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας Βόγκαν Γκέτινγκ δήλωσε ότι θα προτιμούσε «να μη γίνονται περιττές επισκέψεις».

«Η επίσκεψή τους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία προκειμένου οι πολίτες να λένε ότι δεν κατανοούν όσα τους ζητάμε να κάνουν», επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στο BBC.

Οι μετακινήσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου υπόκεινται σε περιορισμούς με στόχο την αποφυγή μιας αναζωπύρωσης των κρουσμάτων στη χώρα, που μετρά περισσότερους από 61.000 νεκρούς από την Covid-19, τον μεγαλύτερο απολογισμό θανάτων στην Ευρώπη.

Ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ ξεκίνησαν τη Δευτέρα το ταξίδι τους με το «βασιλικό τρένο», που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, με πρώτο σταθμό της περιοδείας τους τη Σκωτία, όπου συναντήθηκαν με πληρώματα ασθενοφόρων στο Νιούμπριτζ, κοντά στο Εδιμβούργο.

Οπως ανέφερε το Euronews, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, διάρκειας τριών ημερών, σκοπεύουν να διασχίσουν 2.000 χιλιόμετρα και να συναντηθούν με εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της πανδημίας και με κατοίκους.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον άφησε να εννοηθεί ότι το ζευγάρι αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας, που απαγορεύονται με κάποιες εξαιρέσεις, ιδίως για επαγγελματικούς λόγους.

«Η κυβέρνηση της Σκωτίας ενημερώθηκε για την πρόθεσή τους να έλθουν και εμείς διαβεβαιώσαμε ότι οι περιορισμοί που βρίσκονται σε ισχύ στη Σκωτία θα τους γνωστοποιηθούν, προκειμένου να το λάβουν υπόψη τους στην απόφασή τους και την προετοιμασία της επίσκεψής τους», είπε χθες η Στέρτζον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...