Η κλήρωση των ευρωπαϊκών προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την Εθνική μας. Ο έκτος όμιλος -με Δανία, Αυστρία, Ισραήλ, Νησιά Φερόε και Μολδαβία- έμοιαζε πιο βατός. Θα μπορούσε, βεβαίως, να είναι χειρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν καλή. Διότι, ακόμη κι αν η Θεά Τύχη εμφανιζόταν στη Ζυρίχη με γαλανόλευκο κασκόλ, η Ελλάδα, που βρισκόταν στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, θα «ψώνιζε» δύο αντιπάλους από τα μπολ με τις ισχυρότερες -ποδοσφαιρικά- χώρες. Μας έλαχαν, λοιπόν, η Ισπανία και η Σουηδία.
Η «Φούριας Ρόχας» δεν χρειάζεται συστάσεις. Φιγουράρει στην 6η θέση του ranking της FIFA (εμείς είμαστε στο Νο 53, σε σύνολο 210 εθνικών ομάδων), σχεδόν όλοι οι παίκτες της είναι σούπερ-σταρ στους συλλόγους στους οποίους αγωνίζονται (παρά το «νέο αίμα» που της έχει μεταγγίσει ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε, και μετρά 11 διαδοχικές συμμετοχές στην τελική φάση της διοργάνωσης. Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα, έχει ηττηθεί σε μόλις ένα από τα 17 παιχνίδια της (12-4-1). Η πρόσφατη «εξάρα» σε βάρος των Γερμανών είναι η καλύτερη απόδειξη της εξαιρετικής φόρμας των Ισπανών τούτη την εποχή.
Η Σουηδία, νούμερο 20 στην παγκόσμια κατάταξη, έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας (2018) και έχει προκριθεί στο Euro 2020 που αναβλήθηκε για το 2021. Απέναντί μας θα βρούμε τον Μάρκους Μπεργκ, πρώην σέντερ φορ του Παναθηναϊκού, που είναι η επιθετική της αιχμή, τον Ρόμπιν Ολσεν, πρώην τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, και ένα ρόστερ συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αποτίμηση της εξειδικευμένης ιστοσελίδας transfermarkt (27 Νοεμβρίου) – το δικό μας εκτιμάται στα 77 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος στα 39 του έχει… ξανανιώσει και σκέφτεται να επιστρέψει στην εθνική ομάδα της χώρας του. Αυτός μας έλειπε…
Ισπανία και Σουηδία δεν είναι, απλώς, καλύτερες ομάδες από τη Δανία και την Αυστρία, αλλά και διαθέτουν αγωνιστικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την Εθνική μας. Δεν μας «πάει», ούτε ο δαιμονισμένος ρυθμός που πιάνουν στο παιχνίδι τους οι Ισπανοί (στις δέκα αναμετρήσεις μας μαζί τους έχουμε χάσει τις οκτώ), ούτε η αθλητικότητα των Σουηδών. Οι άλλες δύο αντίπαλοί μας στον 2ο όμιλο, η Γεωργία και το Κόσοβο, είναι «στα μέτρα μας», όχι όμως και «του χεριού μας». Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από εκείνο το οδυνηρό 0-0 που φέραμε με τους Κοσοβάρους στο ΟΑΚΑ…
Η Γεωργία, Νο 89 του ranking, τον περασμένο μήνα έχασε «στο τσακ» το εισιτήριο για το Euro 2020. Μετράει μόλις μια νίκη στις τρεις τελευταίες προκριματικές φάσεις Μουντιάλ (σε 28 ματς), και οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες να προκριθεί στους τελικούς. Αλλά ακόμη κι αυτός ο «αδύναμος κρίκος» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μια ισοπαλία (σε έξι αγώνες) την έχει αποσπάσει από την Εθνική μας. Με τη σκληρή της άμυνα, στην Τιφλίδα μπορεί να κάνει «ζημιές».
Το Κόσοβο, Νο 117, δεν έχει σπουδαία ομάδα, όμως σε ατομικό ταλέντο δεν υστερεί έναντι της Ελλάδας. Ο κορυφαίος χαφ του, Ράσιτσα, παίζει στη Βέρντερ Βρέμης. Ο πανύψηλος (1.94μ.) φορ του, Βέντατ Μουρίκι, στη Λάτσιο, η οποία πριν από μερικούς μήνες δαπάνησε 20 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει (από τη Φενέρμπαχτσε). Ο τερματοφύλακας, Ουϊκάνι, και δύο αμυντικοί, ο Βοϊβόντα και ο Ραχμάνι, αγωνίζονται -κι αυτοί- στο Καμπιονάτο.
Υπερβάλλοντας εαυτόν, η Εθνική θα μπορούσε να προσπεράσει τη Σουηδία. Αυτός είναι, άλλωστε, ο ρεαλιστικός της στόχος: η κατάληψη της δεύτερης θέσης. Αλλά, ακόμη κι αν τα καταφέρει, θα έχει κι άλλο βουνό να ανέβει. Στο Κατάρ θα ταξιδέψουν απευθείας μόνον οι πρώτοι από κάθε όμιλο. Οι δέκα δεύτεροι, μαζί με δύο ομάδες από το Nations League, θα συνθέσουν τα πλέι-οφ. Κι απ’ αυτούς τους 12, που θα είναι της δικής μας ή μεγαλύτερης δυναμικότητας, θα κερδίσουν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση (έπειτα από δύο εξαιρετικά απαιτητικούς νοκ-άουτ γύρους), μόνο τρεις.
Δυστυχώς, η νέα -και νεανική- Εθνική που κατασκευάζει ο Τζον φαν’τ Σιπ είναι, ακόμη, άγουρη. Θέλει χρόνο για να ωριμάσει, όμως δεν θα τον έχει. Οι προκριματικοί θα αρχίσουν το διήμερο 24-25 Μαρτίου του 2021 και θα ολοκληρωθούν μέσα σε 8 μήνες. Θα είναι πιο βιαστικοί από κάθε άλλη φορά. Το «Πλάνο Κατάρ», ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθεί, για να μην απογοητευθούμε και πάλι. Να γίνει «Πλάνο Γερμανία». Στο Euro του 2024 οι συμμετοχές από την Ευρώπη θα είναι 24, αντί για 13. Οι ευκαιρίες περισσότερες, αλλά και η Εθνική μας -θέλουμε να πιστεύουμε- πιο ετοιμοπόλεμη. Με τους αγώνες του 2021 να είναι κάτι σαν άσκηση με πραγματικά πυρά.
Την τύχη μιας ομάδας, περισσότερο από τις κληρώσεις, την καθορίζει η απόδοσή της. Στα προκριματικά του Euro 2004 η Εθνική μας είχε πέσει στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία, την Ουκρανία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, όμως πήγαμε στην Πορτογαλία – και το σηκώσαμε. Στα προκριματικά του Euro 2016, αντίπαλοί μας ήταν η Ρουμανία, η Βόρειος Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία και οι Νήσοι Φερόες (και προκρίνονταν τρεις ομάδες). Τα πράγματα ήταν εύκολα, όμως τερματίσαμε τελευταίοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News