345
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν ανοίξαμε τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 18:32
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν ανοίξαμε τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 18:32

Ενώ όλοι περίμεναν ότι το πρώτο που θα ανοίξει στη χώρα μας είναι τα σχολεία, τελικά τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου (εδώ). Τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ανέφερε στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Παρά την υποτονική βελτίωση, εισηγηθήκαμε να μην ανοίξουν τα σχολεία για δύο λόγους», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ο πρώτος λόγος και το πιο σοβαρό θέμα είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ που δεν βελτιώθηκε όπως θα ήθελαν οι επιστήμονες. «Ετσι, η οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία, θα μπορούσε εύκολα να επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο», εξήγησε.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αμφισβητήθηκε το όφελος που θα είχε μία τέτοια κίνηση, αφού παρέμεναν μόνο επτά ημέρες διδασκαλίας μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων.

«Υπήρξε επίσης προβληματισμός για την αναστάτωση που θα προκαλούσε το άνοιγμα των σχολείων στα παιδιά. Η απόφασή μας αυτή βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τη σταθερή θέση της Επιτροπής μας, ότι η εκπαίδευση αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για μας και τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα τελευταία τα πρώτα που θα επανέρχονται σε λειτουργία με την βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων», τόνισε η καθηγήτρια κάτι που καλό θα είναι να το θυμηθεί όταν μετά την Πρωτοχρονιά θα ξανασυζητήσουν το άνοιγμα των σχολείων και θα ξαναειπωθεί να μείνουν κλειστά.

Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν και εκτιμάται ότι η τηλεκπαιδεύση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σχέση του παιδιού με φυσική παρουσία και είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την ψυχική και τη σωματική υγεία τους – μια παραδοχή που όλοι την έχουν στα χείλη τους, χωρίς φυσικά να κάνουν κάτι για να στείλουν τα σχολεία.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οι ειδικοί εξακολουθούν σθεναρά να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, εισηγούνται το άνοιγμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μετά τα Φώτα, αφού βέβαια συζητηθεί και τις επόμενες εβδομάδες το θέμα σύμφωνα πάντα μετά τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...