Πριν από τον κορονοϊό, σε πολλά μέρη του κόσμου -ανάμεσά τους η Αθήνα και δημοφιλή ελληνικά νησιά- οι κάτοικοι δεν έβρισκαν σπίτι να νοικιάσουν λόγω του Airbnb.
Ομως, η πανδημία «εξαφάνισε» τους τουρίστες και τα άδεια καταλύματα πολλαπλασιάστηκαν.
Κάποιοι είδαν την κατάσταση ως μία ευκαιρία για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων: «Υπό μία έννοια η Covid δημιούργησε μία ευκαιρία. Ο ιός δεν μας ζήτησε την άδεια για να έρθει, όμως έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτό το διάστημα και να δούμε πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα και να τα βάλουμε σε σωστή βάση», είπε στον Guardian ο δήμαρχος της Λισαβώνας, Φερνάντο Μεντίνα.
Η πορτογαλική πρωτεύουσα είναι μία από τις πόλεις που επιχείρησαν και πριν από την πανδημία να βρουν λύση στο πρόβλημα του Airbnb ξεκινώντας ένα πρόγραμμα, που τώρα συνεχίζεται: την μετατροπή 20.000 τουριστικών διαμερισμάτων σε στέγη για τους κατοίκους. Είναι ένα σχέδιο που ενδεχομένως να έδινε ιδέες και σε ελληνικές πόλεις για να κάνουν κάτι αντίστοιχο.
Ο δήμος της Λισαβώνας δίνει κίνητρο στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών για να τα νοικιάσει για πέντε χρόνια τουλάχιστον, προσφέροντάς τους έως 1.000 ευρώ τον μήνα. Στη συνέχεια, βρίσκει ενοικιαστές που πληρώνουν χαμηλό ενοίκιο, το οποίο δεν ξεπερνά το ένα τρίτο του εισοδήματός τους.
Ναι μεν, οι ιδιοκτήτες θα έβγαζαν πολύ περισσότερα αν υπήρχαν τουρίστες. Ελα όμως, που δεν υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα επιστρέψουν. Ακόμα και αν επιστρέψουν, θα χρειαστούν χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές, για να φτάσουν στα περυσινά επίπεδα-ρεκόρ. Αντίθετα, το χρήμα από τον δήμο είναι «ζεστό» και προκαταβάλλεται το ποσό για την επόμενη τριετία.
Το πρόγραμμα της Λισαβώνας παρακολουθείται στενά από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που θέλουν να αλλάξουν το καθεστώς των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων κατοικιών και να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης των πολιτών τους. «Οπως η πανδημία θα αλλάξει δραστικά την εργασία, έτσι αναμένεται να αλλάξει και τη στέγαση. Ελπίζω να το δούμε ως ευκαιρία για να βελτιώσουμε την κατάσταση μετά την Covid-19», είπε ο Μπαλακρισνάν Ραχαγκοπάλ, υπεύθυνος του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στη Στέγαση.
Κάποιες κυβερνήσεις ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση έστω και με μικρά βήματα. Στην Βρετανία, οι αρχές έχουν υποσχεθεί την διάθεση 3.300 κατοικιών σε άστεγους μέχρι τον Μάιο, ενώ στη Βενετία, ο δήμος συμφώνησε με ιδιοκτήτες για να διαθέσει τουριστικά καταλύματα σε φοιτητές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News