Εξαιρετικά αυξημένος, σε σημείο που να θεωρείται δυσανάλογος του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, είναι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid-19 στη Θεσσαλονίκη.
Ενώ στο πρώτο πανδημικό κύμα οι νεκροί από κορονοϊό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ήταν ελάχιστοι, μέσα σε ένα μήνα ο συνολικός αριθμός εκτινάχθηκε και έφτασε τους 410. Αυτό σημαίνει ότι το 0,038 του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας έχει καταλήξει λόγω του κορονοϊού.
Μάλιστα, στα στενότερα γεωγραφικά σύνορα της πόλης (και όχι στην περιφερειακή ενότητα) έχουν πεθάνει 380 άνθρωποι, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο την αναλογία θανάτων ανά κάτοικο στην περιοχή.
Λίγο περισσότεροι σε απόλυτο αριθμό είναι οι θάνατοι από ή με Covid-19 στην Αττική, όπου 506 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας. Η Αττική υπολογίζεται ότι έχει τετραπλάσιο πληθυσμό από τη Θεσσαλονίκη.
Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Αττική έχει ποσοστό θανάτων 0,013%.
Αυτό σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει σχεδόν τριπλάσιους θανάτους σε σχέση με την Αττική αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας και δήλωσε ότι «ξέρω πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα δουλεύει στα κόκκινα. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση, αλλά για να δούμε πώς θα προσφέρουμε στήριξη» (εδώ).
Σημαντικά υψηλός είναι και ο αριθμός θανάτων σε άλλες πέντε πόλεις της χώρας. Οι περισσότεροι νεκρούς από την πανδημία, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε:
- Σέρρες: 88
- Λάρισα: 43
- Ξάνθη 29
- Δράμα: 28
- Ιωάννινα: 26
Οπως είχε εξηγήσει η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας την Παρασκευή, «μπορεί τα μέτρα να έχουν αρχίσει να αποδίδουν και η επιδημιολογική καμπύλη των νέων κρουσμάτων να μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό» (εδώ).
Το Σάββατο καταγράφηκε νέος ημερήσιος αριθμός-ρεκόρ νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας, με 121 συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους.
Τον Νοέμβριο το 70% των νεκρών
Μέχρι τις 30 Ιουνίου και στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 192 θάνατοι από Covid-19. Στις 30 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 391. Μέσα σε ένα μήνα, προστέθηκαν στην αρνητική λίστα ακόμη 235 συνάνθρωποί μας και έτσι στις 31 Οκτωβρίου είχαμε 626 θύματα του κορονοϊού.
Η προειδοποίηση ήταν ισχυρή, το σοκ όμως ακόμη ισχυρότερο, καθώς μέχρι στιγμής στον μήνα που διανύουμε έχουν χάσει τη ζωή τους 1.665 άτομα, εκτοξεύοντας στα 2.321 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας.
Ο Νοέμβριος μάς αποχαιρετά με τριπλάσιο αριθμό νεκρών από το άθροισμα των οκτώ προηγούμενων μηνών από την έναρξη της πανδημίας. Πάντως, μέχρι στιγμής, τον Νοέμβριο έχει καταγραφεί το 70,03% των θανάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.
Δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να μπει μία μαγική τελεία στην ξέφρενη πορεία της νόσου και να χαλαρώσουν τα μέτρα, καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. «Το δύσκολο είναι ότι αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκαν 3.200 νέες μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών, κάτι που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίσσεται σε επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας, η ίδια σημείωσε ότι στα νοσοκομεία της πόλης νοσηλεύεται το 25% από τους περίπου 4.500 ασθενείς που νοσηλεύονται πανελλαδικά. «Ωστόσο περιμένουμε μείωση την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει ακόμη 200 προσλήψεις στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) (εδώ), δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News